BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, January 31, 2008

Kelmarin punye citer

Tengahari kelmarin aku pegi Pejabat Tanah Kemaman nih. Patotnye bos aku yg pegi, kelmarin bkn maen beriya suh aku taip surat nak tarikbalik permohonan angkut pasir..arrgghhhh..mase mule2 dulu..ko ketik2 nak mohon..aku & yana jd mangsa, skrg sng2 ko nak tarikbalik.Bleh blah r...

Aku igt aku nak kuar lps aku break jam 2ptg. Pikir2 psl aku byk tmpt nak pegi ari nih...aku gagahkan ler jgk tulam-belulam aku.

Aku singgah kat Shamix jap, pastu aku trus g pjbt tanah tuh. Smpi sane aku beramas-mesra ngn k.Ana, dah lame aku x melepak ngn minah nih. Tingat zmn ko mude2,skrg ko dh tuwe...:P(aku maseh mude ok!).
Mase berjalan, sat g korg nak break. So aku trus panjat tangga(xnek lif ok, psl mls menunggu). Aku masok, ade la makhluk2 yg berupa manusia ngn mcm2 gaye.Huh! Tuh ler kalo dah name kije ngn gabemen, xabis2 nak wat window meeting.Ilek jer kije korg ekk..tggu ckp bln,income msk,ade elaun,bonus,,huh beruntongnyer korg memboroikan perot(gentlemen) & melebarkan pungkok(ladies).
Korg seme bute ke hape?Aku yg sebeso pintu masok opis korg ko bleh wat xnmpk @ korg mmg dh ilang slh satu anugerah dr Illahi?Aku bg salam..ye laa korg jwb, tp kalo dh name bg salam, xkan ler korg xde mate nak tgk sape yg bg salam...ape ke hey?

Aku pun pggl slh sorg staf kat situ,(betina-B)

aku: tumpang tny...(aku blom smpt nak abiskan soklan aku...dgr laa dl betina weii!!)
B : sekejap ye.
aku: ok!(muke aku dh mencuka ms nih)

Sekejap hape kalo aku duk tercongok kat situ hampir 10min..WTF korg2 yg ade dpn mate aku nih? Berat kote & bit ke nak bgn & tny aku nak jupe sape?Tahap kesabaran aku hampir xleh nak kawal dah nih. Kalo aku nek sore, bleh bergegar bangunan tuh.

Alih2...ade laa sorg mamat dtg(bkn dr kelompok2 berat kote & bit itu).

mamat: ye,ade hal ape nih?
aku: sy nk jupe ngn ****
mamat:tuh hah dia.(smbl jari tnjk kearah kelompok berat kote & bit itu)

mamat: **** nih dia nak jupe?
****: sape?dop kenal..dop kenal.(style perli)
aku: dah, awk igt sy knl la awk!kalu sy knl, sy x tggu smpi 40thn kat sini, sy trus pggl je name awk.(aku mmg tgh hot..nada sore mmg syial tggi r)

Seme mate dikelompok berat kote & bit itu pndg aku. Mate aku dah menyala liplapliplap kaler merah..hahaha!!

****: ade hal ape tuh?
aku: nih surat dr en.*****. dia suh wi ke awk. terima kaseh la, sbb kena tggu lame gini.(aku pon blah, muke mmg beruang kelaparan ok!)

Puas ati aku. Ko igt aku nih berbaju kurong,ngn ayu jhelita di tghr (panas giler ok!) & tgh period bleh nak kontrol2 cun dpn ko yg harap hensem tp berat kote.Mintak maaf la ye.Aku mmg ske cr psl ngn org.Aku kalo org yg x reti base tuh bleh cooldownkan aku..ok,aku bleh time.Tp kalo ko nak maen api jgk ngn aku yg mmg dasar minyak petrol tanpa plumbum nih..meh ler. Ko blom kenal aku sape.Aku akui,mmg aku nih krg penyabo, cepat hot tp mudah cold...heh heh heh..x caye? Meh ler nak try...lalalala.

29th January-relOad


Minggu nih,mggu yg paling menyakitkan jiwe & rage aku. Bkn aku nak merungut,tp tu ler kenyataan idop yg harus aku tempuh.Adeih!Bkn mslh sosial & bkn mslh umah aku yg xbertangga(blom kawen ok!)...tp mslh bos aku(kije laa) yg ske cr mslh yg xde kaitan ngn aku tp aku kena jgk tempiasnye..Dushh..kalo laa aku nih bleh transform jd machinegun utk thn 2020..dah lame aku tembak mati mende alah nih.
Korang bygkan,korg dudok tmpt aku as pekije yg taat setia,seme kije atas kepale aku yg ade satu je nih. (lmbtnye yana abis pantang..isk!).Tetiba, bos aku dtg opis & membantutkan kije2 aku.Dah ler aku tgh bz menyusunatur seme akaun2 syarikat yg bertandang. Aku failing blk fail2 sykt yg ade urusan ngn sykt bos aku nih. Aku mmg rajen kan?Mmg aku akui aku amat cerewet kalo bab memfailing..apetah lg kalo bab akaun..slagi aku x puas hati camner bleh rugi @ untong..slagi tuh aku kire..smpi encik taboo jual kalkulator mahal ngn aku..hahaha!!

Actually kisahnyer mcm nih, dia tepon aku itu ari tny aku psl KWSP & SOCSO. Xpernah hayat dia pertikaikan ttg menatam nih,tetiba tebiat duk tny. Dah tuh plak jam 5ptg dia tepon.(waktu kije dh tamat sejam yg lps ok!) Dia dtg opis nih pon psl nk tny lg psl menatam nih selain dr suh tulis cek.Conversation aku ngn dia lbh krg cmnih laa..

bos : cmne nk mencarum bg org yg xkije kat sini?
aku : maksud bos?
bos : dia nk tumpang jer.
aku : tumpang?sape yg bayo?(aku wat cm blur..cet!)
bos : ade laa bdk tuh..nk bli kete.
aku : pegi jer kwsp,isi borang & cap jari. bwk fotostat ic skali.(ko xjwb soklan aku tuh)
bos : dah..awk g la kjp kekgi.
aku : sy?nak wat nde?kalu sy g, sy xleh wat ndape pon.(pehal ko nk suh aku g menyeringai dlm kwsp?)
bos : awk g je laa..tny nk wat cmner.
aku : sy g laa kekgi.(dlm ati aku ni..dah berimbun pencarutan berlaku.)wat mai sini no ic & name penuh dia.

Skali dia tepon dak tuh.Suh aku ckp ngn dia.Arrgghh!! Geramnyer aku!!!!!

dak : ello ******
aku : yup(aku nk pggl ko kak ke adek?)
dak : sy nk wat caruman start bln 12/07..utk 3 bln. Nnti sy bg duet kat en.******
aku : ok..so brp byk caruman nk wat nih?
dak : bla.bla..bla...bla...nnti sy sms...
aku : bla..bla..bla...bla...ok...

Amboi...bln dpn nk wat caruman utk 02/08 ok! Ko sengaja nak menambah beban aku utk mengire brp byk hutang yg perlu aku upgradekan evryday.Ko tau x?..kalo lewat bayo nnti dtg surat denda. Ko nak bayo ke?Aku pasti akaun sykt jgk yg jd mangsa.Shit! Mmg laa bkn duet aku, tp kalo Big Momma dtg opis, cek akaun. Aku jgk yg kena jwb..ok!Yg bos plak suh sorokkan psl nih dr bini dia. Siap ajokan aku cmner nak menipu.Suh katekan yg dak nih,kwn aku. WTF! Aku xde kwn yg kaki cukur ok!Kalo ade pon..bkn taraf blh pggl ayah nak dicukurkan.Nauzubillah!!
Jam 2ptg, br aku bleh break. Seb bek aku period, xler terkejo2 aku wat kije.Jam 2.45ptg, aku gerak ke KWSP. Smpi sane aku tpn bos,mtk ic & name dak tuh.(aku dgr ler sore dak tuh dlm tpn) Berani dak tuh kasik sms kat aku gune no tpn dia.Ape yg wat aku terkujat bile dpt sms dia...umo..terlalu muda ok! Same umo ngn anak pertama bos aku.Trus aku tingat kat adik aku yg mude sethn dr dak tuh. Kalo dia adek aku, dah lame mkn penerajang, lempang, penumbok..ish..mmg aku smackdown smpi koma laa ko.Aku sggp msk penjara.

Xsmpi 15min aku duk dlm kwsp. Aku xtny byk, just amik borang & tny ape yg patot. Aku blk opis, aku curahkan isi muntah aku kat chief supervisor aku. Biar ko plak berjelanak dgr aku nyer isi muntah. Mood aku x ok..OK!!

Aku kire laa brp jumlah yg nak kena bayo. 2bln caruman RM598 xtermasok denda lg. Utk bln2 dpn xkire lg.Terkujat chief.SOCSO aku blom nek lg tuh..tp kalo caruman socso aku xbrp nak kesah psl sket jer pon kena ptg.Ko dimaafkan(utk socso je la).

chief : sape yg bayo?
aku : dak tuh ckp dia yg bayo, tp sy x caye. Of cos la sugar dedi yg bayokan.
chief : eh..mane tau?
aku : tgk je la nnti. sy jgk yg wat cek. org berbudi,kite berbase..ke gane?

Dah jam 4.15ptg..aku pon balek umah..tido!Aku letey!

p/s:nnti aku muntahkan lg muntah2 yg blom dimuntahkan nih. Biar ler korg pikir aku nih pekije yg talam namblasratus muke, tp as long as he paid me, i give all my best psl aku kesiankan bini ko..bkn ko!!

On 21st January wink ;)

Kelmarin, ari yg paling bz. Opis & umah..adeih!! Aku dpt pgglan dr kak katenye bos nak dtg opis ptg nih. So aku get ready la amende yg patut. Most important things...kuarkan seme belanjawan yg diperhutangkan..adeih..aku plak skt jiwe,hampir2 nak gile laa kalo aku yg duk opis sorg diri,xde kije,angkat tepon & pemanggilnye aku dh bleh agak sape(si pemiutang laa..along mtk utang).

Aku xmenang tgn duk handle ke opis yg aku dah nek muak. Aku la admint,accountnt,suey-visor(korg phm sendrik),GRO(khdmt p'lggn)..arggghhh pendek citer seme laa atas pale aku yg seb bek xkemek tp otak berbelit2 cam usus yg sembelit.Jam 12tghr, wireman dtg opis nak baiki lori yg idop segan,try start..mati ghupenyer..hahaha!! Aku tepon ler Amran, smpi wireman tuh blk nak amik batri, dia x muncol2..panas ati aku. After dat, Goh plak mai nak amik cek. Aku kate bos dtg krg sket,nnti dia dtg i call u back. Dia pon tepon bos. Xcaye aku kate la tuh. Mampos ko ler..janji aku jlnkan tanggungjawab aku sebgi pekije yg berhemat..ewah!!

Jam 1.10ptg aku out g amik anak sdare aku blk skolah. PaMa aku trn Ktn cr stuffs tuk adek aku yg nak fly next month.So aku ler amik title drebar jap. Smpi umah, aku kuokan ape aje yg ade dlm freezer. Aku gorg sotong ball,cakui & telor. Senang citer, mkn ler ko smpi xlarat nk bwk diri.Ma aku pesan suh gorg ikan,leceh laa. Blk kije krg ler(dlm ati aku). Sudah mkn & smbhyg zohor,aku trus gerak ke opis.Tggl ler ank sdare aku sengsorg tggu aunty dia lg sorg blk skolah.

Fuuuhhh!! Aku dh nmpk merc sape yg lalu. Seb bek aku nak u-turn msk lrg opis. Masuk opis, bos hulur buku cek kat aku. Hmmm..aku dh tau ko suh aku wat per. Ko mmg malas nak tulis kan?kan?Ko reti nak sign..sign..sign..jer. Aku pon, start ler mengarang, membilang,memerah & memaki(dlm ati jer nih)..hahaha!!Bos nak kuar, dia just tgglkan pesan jer.
Bla..bla..bla..Aku dh agak dia nak kemane. Jeng..jeng..jeng!! (Kat akhir nnti aku citer). Aku pon khusyuk gile r wat kije..babi panjat wayar letrik pon aku x sedo ok!(Nak citer laa yg aku nih seorg pekije yg amat berdedikasi & berwawasan ok!). Tulis punye tulis..alamok! Cek tggl sekeping je lg nih. Seb bek (seb bek sokmo aku nih ork?) seme pemiutang aku dah tulis. Lega cam sembelit terbabas. Aku key in dlm pc, adjust akaun, wat lejar..tot tet tot tet...beres!

Staf2 aku seme dah balek kije.Aku nak blk jgk. Nk blk..nk blk!! Printer aku plak wat songeh. Time aku nak cepat ler, ko wat psl. Sokmo!Sokmo ok!Restart blk pc aku yg dah sparuh abad tuh.Bos mai blk opis. Aikk!!Jaohnyer ko parked kete ko? Pesal ko nmpk kete hantu ke kat porch nih? I knew who u bring along. Jeng..jeng..jeng!!(Kat akhir nnti aku citer).Dia pon tgk ler hasil tungkus-lumus aku bekije. Dia kasik aku 2 envelopes. Dia pesan pegi Socso & TNB jupe dgn yg berkenaan. Adeih!Aku amat ler malas kalo bab2 nak bertemu 4 mate nih.Xske..xske..xske!! Dia nak gerak dah nmpknyer..bleh aku blk.YES!(dlm ati aku). Skali dia suh aku tggu Goh nak dtg opis amik cek & settle kan bab akaun ngn dia.HAH!WTF!!Ko xtgk jam ke?Skrg nih dh jam brp?Jam bling2 mcm negro hip hop,xkan wat eksyen jer kot?Aku wat OT pon, ko mane nak byr xcept aku sendrik yg mskkan psl aku yg wat gaji..hahaha!!

Aku pon tggu ler smbl tuh mate aku meliar duk intai sape dlm kete dia.Jeng..jeng..jeng!!(Kat akhir nnti aku citer)Xnmpk r, tinted gile babi r tgkp dia. Kete sultan pon x bertinted tahap tuh. CET!

Goh mai,aku pon wat kije laju2. Bilang,kire&congak.Xcukop kalkulator,jari kakitgn aku pon same nek. Cooldown bebeh..cooldown(nak sdpkan ati je nih tp mane nak sdp kalo ank sdare aku lg sorg blk fardu ain kul 5ptg xberangkut lg). Nak suh abg aku g amik, dia sendrik pon blk lewat. Sabo je la! Jam 5.30ptg, br aku bleh blk. Dlm ati aku nih,hrp2 ler Adam xnangis.

Seb bek(lagi), Adam duk tersengih2 dr jaoh. Dia tny,"Nape achak lame sgt?""Sori,achak byk kije la.""Kite demam la achak.""Blk mkn nasik,xdemam ler."Aunty yg sengal..manede org mkn nasik, trus demam kebah..hahaha!!Dan utk pengetahuan korg, aku x gorg ikan.Heh..heh..heh(malas ok!).

Jam 6ptg,adek aku tepon suh amik dia kat tmpt kije. Driver for a 3rd time..hahaha!!Smpi umah, bagi mkn ke anak2 sdare aku,ilek jap,on9 jap,galop jap & byk lg la japnyer.Abis smbhyg mghrb & isya.Aku on9 smpi lebam(smbl tuh aku wat profile sykt ok!BZ..BZ..). Kul 10mlm, PaMa aku blk, aku pon slongkar la amende yg diorg bli.Xde yg menarik pon(psl stuffs adek aku bkn yg aku). Aku masok bilik smbg blk kije aku. Skali Mama aku pggl,aku igtkan amende(psl sore dia punye a xcited)ghupe2nyer dia kasik aku suar tido. SUAR TIDO ok! Ma aku kate papa aku blikan. Aku tny,
"Bakpe?""Psl ske sgt pki suo pendek."Adeih!! (Toink..toink..dibtg idong aku yg kemek nih)."Time kaseh pd pihak penaja".

Tgh duk wat kije,on9,koya&galop, perot aku nyanyi plop doh.Bwk bertendang ok! Byk stok makanan di dapo jd jgn risau.Dlm duk thn punye thn tahap kelaparan aku yg xbleh dibendung2 nih.Adek aku pon berbunyik,"Kok,jom tomyam k.Mah.""Owos..sedaknyer." Tgk jam kul 10.30mlm doh. Lantak r, janji perot kenyang..amende yg enak didapo xbleh menandingi keenakkan tomyam k.Mah nih.Kitorg trus bersiap & there we go. Singgah kat Geliga jap bli tiket bas.Penjual tiket xde plop(memerut ler tuh).Blk krg sggh blk.Pegi ler kat k.Mah dl. Jalan lengang psl hujan.Lebat sey..mate aku nih dah ler kelabu kelale tp xsedo kediri..degil xmo wat spek.Padan ngn muke aku.

Smpi sane, kasik order & tapau jer(xrock r mkn 2org jer).Betape lame aku x jupe k.Mah. Berciter-citur ler kitorg.Dah beres, bayor & blah. Sggh blk tmpt jual tiket,line kat Kuantan plak dah tutop. Bli esok je la jawabnyer.G umoh Muska jap anto kat dia sebungkos. Aku xleh kalo sesape yg kate,(lbh krg cm nih le ayatnye)"Rase mcm nk mkn ....,mcm best je....,kan best kalo bleh mkn...".Rase mcm pantang r bg aku,pslnye Ma aku slalu pesan,"Buat & bagi ler walau xmampu,xbleh byk, sikit pon xpe, jgn esok ari menyesal."Korg phm x?Xphm,korg phm2 sendrik la ekk.

Blk umah, aku,mama,adek2& aikin pon mkn ler dgn ati yg gumbira. Jgn tawar ler kat papa, dia sudah mkn kat kenduri arwah Tok Sepupu aku yg meninggal pagi td. Innalillah wainnalillah hirajiun. Semoga Allah mencucuri Rahmat ke atas rohnya. Amin. Ok! Dah kenyang, tido laa...boroikan lg perot..nyahaha!!

*Jeng..jeng..jeng...bos aku bwk awek laa. Yg ke brp ntah..aku pon xterhitung dh ngn jarikakitgn aku nih..hahaha!!Semoga bos aku insaf ler sblom menghadap Illahi. Amin.

19th January 2008-ekoNomi yg soSIAL

Ok...aku nak cite psl ekonomi negara yg bleh kire ramailah warganegara Malaysia @ asing yg menduduki negara yg aman,damai & sentosa nih(kena bodek beb..kang xpsl2 aku kena banned) xpuas ati...opss...mtk maaf laa enche gabemen..sy adelah slh seorg pengguna yg bijak.

Bebaru nih..anak2 sdare aku mandi..bese laa kalo bdk2 men air(cam jakun ler). Papaku merangkap Tok Pa pd diorg pon sound,"Jgn ler men air byk2..paroh bebeno tok pa kena byr bil air...seme brg nek dh skrg."Aku pon tny,"Takrif air nek ke pa?""Hoh..letrik pon same..kalu k'jaan announced kat public yg takrif letrik & air nih nek sure rmi yg komplen,so diorg in silent way laa nekkan takrif nih."Aku hanya anggok jer pale..tnda stuju.

Aku terpikir..pesal gabemen xmo gembar-gemburkan mende alah nih? Kalo korg tgk ekonomi Malaysia skrg nih,mcm2 hal yg muncul. Tepong,minyak petrol nek rege(actually byk brg yg nek OK!),minyak msk xtau kemane & len2 hal lagi laa. Aku mmg x terase sgt bahang kenaekkan rege brg nih..tp bgimane dgn org yg dh berkeluarga?isi umah yg rmi? Xkan gabemen xbleh nak pantau dgn keadaan yg mcm nih? Xkesian ke ngn pengguna2 yg krg mampu? Org yg kije gabemen mmg ler bleh idop ngn gaji yg makin meningkat,tp bgimane dgn org yg kije sendrik?swasta? Mcm aku yg kije ngn sykt kontraktor yg bleh kire byk jgk projek yg dpt tp kalo majikan kedekot...gaji tetap xkemane.STATIK ok!

Aku malas citer byk...pendek citer..RENUNG2KAN & SLAMAT BERAMAL..:p

Korg prnh x pikirkan mende2 alah camnih?Starting dat day..aku nekad nak tlg papa aku..so aku nak kije keras..cr kije yg lbh mantap.Bkn aku xprnh tlg papa aku dlm settled kan seme bil2..tp aku tlg takat yg mampu je laa..psl gaji yg aku time pon ciput.Aku pon ade mende yg nak dibyrkan..tenet,bil hp,insurans,minyak..ish..ade lg laa yg tottettottet nyer.

Last January 2008

Akhirnya...akhirnya tercapai jgk salah satu misi aku thn nih nak blogging..heh heh heh.
Even di akhir Januari 2008,still smell like a new year.Sblom nih aku hanye blogging kat friendster & myspace, jd thn nih nak kasik upgrade sket. Aku bknnyer rajen nak menulis blog, tp bile dipikir-pikirkan, too many of xperiences i got from my 1st memory.Rase mcm nak share ngn makhluk-makhluk Allah di luar sane.Ye laa..sharing is caring kan?...lalalala


So ape lagi...banyak citer aku nak citer...wiwowiwowiwo