BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, June 5, 2008

m.i.n.y.a.k, omputih pggl o.i.l, aku pggl g.a.s

Petang kelmarin, aku balik kije dlm jam 4.45ptg psl bos aku mai opis. Lantak dia la. Sampai umah aku trus smayang Asar. Siap smayang aku trus siap² nak gerak g umah Pa. Aku dah janji nak pegi umah dia anto balang air Afiera yg dia order ngn Kak Melah. Aku ingat nak kebas kete Papa, skali Mama kate nak pegi Bakau Tinggi. Oklah, aku pon pegi ler ngn skota harapanku. Dari pg mase ODW nak pegi opis aku dah niat nak pegi isi minyak, tp aku lengahkan psl aku malas. So, skrg aku dah kuar ngn skota & perjalanan ke umah Pa jgk agakla menjaohkan, aku pon pegi ler isi minyak. RM7..aku rase cukop kot, psl minyak aku dah ade setakop jarom.Slalu kalo penoh ade ler dlm RM9. Hampir penuh tp xberapa nak penuh ler, psl jarum sket jer lg nak berJETAK kat full..hahaha!!

Sampai je aku kat umah Pa, hp aku bunyik. Mama tepon kate minyak nek rege. Dia kate Papa dpt SMS dr kawan dia. Dia suh aku g isi siap², dia xtau yg anak dia lg terror..cet..hahaha!! Seb bek aku x amik kete, kalo aku amik mmg aku kena patah balik la pegi stesen minyak. Lepak kat umah Pa, janji ngn Bit nak pegi makan otak² kat Kuala. Skali Bit tepon ajak pegi Bukit Kuang. Aku ingatkan dia nak mai amik kitorg kat umah Pa nih, rupenye suh g umah dia nek kete dia. Taik tul!

Pegi ler kitorg ke sana menaiki skota harapanku. Bit dah tggu siap² dlm kete. Masuk kete trus gerak menuju puncak. Kat akhir jambatan Geliga, satu trafik jem tlh berlaku, aku igtkan eksiden ke hape, rupenyer kete, motor, lori & seme yg dipanggil pengangkutan bersuson² menyesakkan ruangan stesen minyak. Sampai x nmpk jalan..hahaha!! Sepanjang kitorg nak pegi Bukit Kuang tuh, seme stesen minyak penoh. Memang jammed gile babi, kalo ler jammed itu best jika disapu pd roti, dh lame roti abis kat dlm Kemaman nih. Sampai Bukit Kuang, duk ler situ sampai lepas Maghrib. ODW nak pegi bandar aku ingatkan x jammed dah. Ade lg, siap polis pon turun padang, psl jammed mengalahkan KL LUMPO. Macam² aksi pemandu yg bleh kite saksikan secara live..yg kena hambat ngn polis la, yg siap matikan enjin tggu turn..haish..macam² la. Kitorg pegi smyang Maghrib kat Surau Kg, Limbong, sudah tuh trus g makan kat bawah jejantas. Jammed jgk nak bleh ke sampai situ. Restoran tu duk tepi jalan, so time kitorg makan, mcm² bunyi ler yg duk memekak gara² jalan yg sepatutnye 3 lane dr bandar jd 4. Seme berebot nak U-TURN psl nak pegi stesen minyak kat SMC. Lantak ler, janji aku kenyang.

Sudah makan, kitorg terpaksa masok bandar balik psl nak amik adik Bit yg br smpi dr Kole Terengganu. Nak boleh sampai kat sana, mau setengah jam. Pesal la Pak Lah nih kasik orang isi minyak dlm mase 6jam jer. Xleh ke kate minyak nek esok berkuatkuasa jam 10pg ke. Xdela org susah payah nak bersesak² kat tgh jalan menyusahkan pengguna yg xmo isi minyak psl duit xpernah abis..hahaha!!

Aku sampai umah Bit dlm jam 10.15mlm. Kitorg lepak dulu.Aku pon tepon Mama, bagitau aku kat mane,psl ape blk lmbt.Xmo kasik Mama aku risau. Yelah, ngn jammed yg mcm tuh, aku rase peratus aku nak mencilok agak kurang kerana tiada ruang bg skota harapanku yg bermonggeng besar itu. Mama pon orait jer, lg pon aku bukan pegi berhibur...hahaha!!

Lepak punya lepak punya lepak punya lepak punya lepak..smpi la jam 11.15mlm. Aku ngn Pa pon blk umah anto Pa dl & aku pon blk umah aku la. Oleh kerana umah Bit duk blakang stesen minyak Esso, jd masih byk kenderaan duk beratur. Mase hampir singkat psl tggl lagi 45min nak jam 12mlm. Sempat ke kenderaan² yg bratur blakang skali nak isi, pastu plak siap matikan enjin..hahaha!! Masa aku ODW blk umah aku, ingatkan kurang dah ler jammed psl stesen minyak slalu tutup jam 11mlm. Rupenyer kete masih lg berbaris dgan jayanya. Tapi be in control la pasal polis duk jaga. Mase aku nak nek jambatan tuh, ade ler dlm 2 buah kete mati tepi jalan, xtau ler pasal ape..minyak abis ke, bateri kong ke..tu ler..xprihatin ngn perkembangan ekonomi negara, nak tggu Pak Lah umum br berebot² nak isi.

Aku xtau ler ape yg akan terjadi kat Malaysia nih 4 tahun lagi camner. Bulan depan, semestinye kos pengangkutan naik, takrif letrik, harga barang lagi la..pendek citer seme naik la..NAIK...NAIK...NAIK & NAIK la dia pah ceros. aku xpaham psl ape nak nekkan rege minyak, pdhal Malaysia adelah pengeluar minyak sama mcm Abu Dhabi, Qatar & seme negara yg hasil utama adalah minyak. Negara pengeluar hasil minyak kat dunia nih bleh kasik MINYAK FREE..MINYAK FREE(diulangi) kat rakyat, psl ape Malaysia xbleh? Padahal takrif RM1.92 seliter tuh dah cukop mahal. Kerajaan x pikir ke pd pengguna yg berpendapatan rendah? Yg kos sara idop skrg nih dh cukop tggi. Aku yg duk kat Kemaman, daerah yg sederhana, terase la jgk, nih kan pule pengguna yg duk kat kota metropolitan @ daerah² yg kos sara idop tggi. Camner ler keadaan keluarga yg punca pendapatan hanya RM500 sebulan?..Hohoho..terdesak beb..pas nih makin ramailah yg masok rancangan BERSAMAMU TV3...hahaha!!

Aku nak balik, karang nak wat lawatan kat Kerteh plak..tgk api kat Petronas tuh menyala dgn marak ke camner. Mane la tau, Petronas nak cut cost psl minyak nek nih, api dia menyala sedang² jer..hahaha..CHOW CHIN CHOW!!

0 comments: