BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, August 25, 2008

a.l.k.e.s.a.h

Semalam aku, Syakir & mek Ngoh lepak kat kedai makan 2pupu aku,Husaini. Macam bese la..kalo dah smpi kedai mkn sure aku blurred, xtau nak makan ape. Kitorg duk kat meja blakang(luar dr dapor) sebab senang nak gelak kuat², x mengganggu ketenteraman orang awam yg leka menikmati makanan(xagak² statement aku..hahaha!!).
Syakir punye makanan dah sampai, aku masih lg blurred. Kebetulan Muhaimin (2pupu sku jgk merangkap abg sulong Husaini) lepak sekali, dia suggest aku try mee bandung. Jauh katenye pasal kena naik Air Asia kalo order makanan tuh(yela tuh, aku caye ngat²). X lama pastu Apek plak join skali. Topik malam tuh cukop ringkas,"I NEED A JOB & I'M NOT TOO EXPERT IN DRIVING."(dituju khas utk Mek Ngoh).
Apek, tokey kedai kain sdg mencari pekerja utk sepjg bulan Ramadhan nih. Aku ngn Syakir suggest Mek Ngoh. Mek Ngoh mmg xabis² prangai gile² dia, kate nak gaji seminggu RM1k.Apek yg sengal pon menunjukkan kesengalan beliau. X lama pastu kuar plak topik memandu. Aku citer la yg Mek Ngoh mase 1st time amik aku kat umah, drived kete cuma smpi gear 3 je. Abis seme org gelak. Pastu Husaini mencelah,"Tuh kete Merc kat luo tuh nak jual, RM2k je." Kitorg gelak sakan la psl kete tuh bukan kete Merc, tp Tiara. Apek pon berlagak umpama salesman kat Mek Ngoh,"Awk xrugi bli kete nih, psl kete nih cukop tip-top, kondisi dia ok, air-cond dia cukop menyelesakan, enjin dlm keadaan baik, pick-up pon mmg dlm keadaan yg bagos. Nnti nak kije ngn saya, awk kena pndi drive. Kete nih awk bleh ske ati awk nak drive smpi gear berapa pon, psl nnti awk kena blajo bwk van sy plak. Van sy smpi gear 1 & 2 je. Bile awk dah expert lake² br sy ajo awk nek kete Honda sy plok.Nanti kite test-drive kete tuh kalu awk dop caye." Abis bergegar satu meja dgr Apeknye ucapan.
Xlame pastu, Husaini pon ajak Mek Ngoh nek kete tuh. Apek jd co-pilot Husaini. Kitorg pecah perut dh time tuh, xtahan tgk gelagat gile² diorg. Mmg gile lawak, nak² bile Husaini tekan minyak umpama nak race. Aku mmg xberdaye nak gelak, sakit pinggang aku bile tgk Husaini amik lap, seb bek x terangkat body kete sebelah. Hahahaha...memang bangang la. Kalo aku dlm kete tuh mmg muntah ijau ler, laju sial dia drived kete tuh. Seb bek la parking lot kosong kat area blakang kedai tuh. Bile dah abis test-drive, Apek suh Mek Ngoh plak drive, tp Mek Ngoh takot. Muahahaha!!
Time balik, aku ngn Syakir suh Mek Ngoh kuarkan kete. Aku dah siap² duk kat blakang. Malas nak drive. So, Syakir la mangsa driver dop sohor. Lepas anto Syakir, Mek Ngoh sukarela nak drive antokan aku. Aku lagi la ske.
Moral of the story, Mek Ngoh berjaya la drive kete merentasi bonggol² & traffic light mase nak antokan aku balik umah. Sekian.

1 comments:

green apple said...

hi fasury,

thanks for visiting my blog.
bukan taknak singgah chukai, akak kat kuantan, kalau ke chukai tu dah bukan singgah namanya, kalau ke karak baru betul nama singgah..:D