BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, November 3, 2008

Dugaan


Papa & Mama aku, yg kecik tuh wonderpet(Aikin) mase holiday kat Langkawi. Anak dia xsmpi lg kat Langkawi. Huh!


2 hari Mama xde kat umah, betul² mencabar minda aku as anak yg dipertanggungjawabkan menjaga makan minum Papa. Mama ke Melaka jenguk kazen aku kat sane.


1st day : Aku balik kije, aku tgk ade nasik sejuk. So aku pon goreng nasik tuh dengan name resepi,"Nasi Goreng Kampung Kangkung Rare". Pastuh aku tgk dlm peti sejuk ade karipap segera, aku pon goreng karipap segera kebetulan kazen aku dtg umah. Aku siap goreng, Piza n Aja dah tunggu ajak pegi umah Mak Mertua Piza (Ma). Aku pon pegi ler kuar, psl kije aku dah beres. Aku balik, tgk Kak Long aku br smpi dr Kuantan. Aku masok bilik, aku tny adik aku, Suepie, Papa mkn x lg?. Dia kate blom. Kak Long aku anak-beranak dah duk kelentung-kelentang kat dapur, xde plak nak bunyi kat aku tny, sape² dah makan ke blom? Kak Long aku dah bertolak ke K.Trg, br aku jenguk dapur. Aku angkat tudung saji, terkujat tgk nasi goreng aku tggl suku jer cukop tuk sorg mkn. Tp sorg makan pon, 5 suap jer kot. Panas ati aku bukan men kire r. Dah la aku malas nak kuar bli makanan psl aku br blk. So, mlm tuh Papa abiskan nasi goreng, ratah daging masak merah yg semlm, pas tuh bancuh air teh 'o' makan ngn roti Perancis. So, esok aku bertekad nak masak nasik ngn lauk-pauk.


2nd day : Aku balik kije kul 5.30ptg sebab aku kena pegi stor, ade gaji utk pekerja² kat sane. Sampai umah, Suepie dah tanak nasi, rendam soohun & fucuk. Aku tengok ade nasik ayam, maybe yg tengahari td kot Papa beli. Yang wat aku panas, dia x kuarkan ayam, daging & ikan dr freezer. Membaranye aku time nih. Tapi xpe, oleh sebab tahap keimanan aku berada pada tahap yg kewl, aku pon start la masak. Lauk aku mudah, tumis air fucuksoohunkentangberbilis, kangkung goreng sos tiram, ayam masak merah & telur goreng berbawang. Aku nak goreng ikan, Papa kate x payah psl dah ade ayam. So ari nih, aku x rase bersalah la, pasal perut Papa kenyang. Lalalalalala...........


Akhirnya, aku sendiri xmakan amende yg aku masak psl aku bantai tido dr jam 7.45mlm smpi aku bangun bersiap nak pegi kije pagi td. Bulan tengah mengambang, mmg bantai tido bile² mase pon xkesah. Nak tido Maghrib ari pon xpe, seb bek aku dah siap mandi, kalo x berbaju kurong (baju pegi kije) la aku tido smpi pagi. Hahaha...Tengok la petang karang aku makan nasik ngn lauk yg aku masak semlm. Heh heh heh.


0 comments: