BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, November 26, 2008

tekatekitekatekuk

Petang td, Syakir tepon aku ajak lepak skali kat Hai Peng. Aku still kat opis time itu even waktu kije dah 1/2jam berlalu. Aku malas, tp atas dasar meraikan saem, aku pon xbagi harapan yg tinggi kat dia. ODW aku nak balik umah, aku tepon Mek Ngoh. Aku suh dia siap2 amik aku & pegi lepak skali. Dia stuju.

Dah sampai, time aku nak lintas jalan, Muska sent sms ajak pegi Hai Peng. Aku dah terpacak kat depan dia mase bace sms. Duk crite-criti-critu, Muska pon buke topik pasal teka-teki.

Teka-teki 1:
Binatang ape 2 perkataan je?
Aku jawab YU, dia kate bukan psl org pggl IKAN YU.
Hint bukan men blambak mintak, tp satu habuk xkena.
Last2 kitorg dpt jwpn yg boleh kasik pelempang free.
Jawapan : UDANG
UDANG? bakpe UDANG?
Pasal "U"-DAN-"G"
Agak bangang jawapan tersebut.

Teka-teki 2:
Kotak ape berat xleh nak angkat?
Aku mmg blur. Syakir lagila, Mek Ngoh lagilaaaaaaaaaaaaaa dia jwb kotak mancis.
Jawapan : KOTAK PENALTI

Teka-teki 3:
Kotak ape berdosa?
Amende ke teka-teki yg boleh merosakkan fius otak aku nak berpikir nih?
Jawapan : KO-TAK SEMBAHYANG
Hoi! Mu bodo Muska...amende ke bongak la teka-teki mu nih.
Blom abis lagi..ada lagi...

Teka-teki 4:
Solat ape ada 3 tahiyat?
Aku bkn dr skolah agama(smbl jeling kat Syakir),aku jawab solat jenazah. Salah.
Syakir jawab sembahyang cine. Salah.
Mek Ngoh blur lagiiiiiiiii...
Kazen Muska same blur ngn Mek Ngoh.
Jawapan : Solat Masbuk(gini kot ejaan dia..aku pon xtau, kalo slh tlg ekjaskan)
Aku tny solat mende tuh?
Dia kate solat yg ikot Imam tp Imam dah masuk rakaat ke2, kite br nak start join de club.

Teka-teki 5:
Pintu amende tajam?
Hint : Org pompuan patot tau.
Aku dah pikir kuning biru nih...hahaha!! Syakir was2, Mek Ngoh tanpa segan, pintu bit.
Jawapan : PIN-TU"DUNG".
Atam tul soklan. Jawapan pon mmg menatam. X membina lasom teka-teki nih.


muska & syakir..yg laen x terlibat..(kasik glem kat koram)

Sbenonye byk lg teka-teki bodo yg Muska kasik, tp aku x brp nak igt psl otak aku xleh nak time dah teka-teki bodo dia tuh. Seb bek mu x dudok sbeloh aku, kalu mu sbeloh aku mmg NYENG r mu aku DEBOK. Xpe, aku org2 beriman, mmg tggi tahap kesabarannye.

Teka-teki 6:
Yang nih mmg xleh blah. Soklan dr kazen Muska. Aku dah lupe namenye. Aku pggl mamat kening tebal je. Hahaha.
Amende yang kalo tanam, trus dapat makan?
Aku nak jawab pokok kacang. Tapi logik ke? Pasal aku tingat citer "Jack & The Beanstalk." So aku memblurkan diri aku terkapai2 je la. Syakir & Mek Ngoh jawab ape ntah. Muska dah tau jawapannye. Seme surrender.
Jawapan : Tanam mayat, trus bleh makan tahlil.
So sedikit pemakian dr aku tanpa pengetahuan kamu seme, "Aiiyaa...Mek! Mu ah, mu mkn obat ni r, mu blk umoh, mu kemkem r, mesti laki mu suke."(sile bace dlm nada pelat cine)

Dah dia kasik jawapan tuh, aku pn buke citer yg 2pupu aku meninggal sebab lemas kat jeti Awana. Mayatnye br jumpe tengahari td selepas ilang 1malam. Aku xbrp kenal 2pupu aku nih, yg aku kenal Mok & Pok Spupu aku je. Selamat dikebumikan sebentar td, Alhamdulillah,. Semoga rohnye dicucuri rahmat ALLAH, Insya Allah.


Aku kuar makan kat kedai Mak Ayam Fina td, aku & Mek Ngoh mempertikaikan amende teka-teki tuh selepas menu yg kami pilih mewah ngn udang2. Now, it's time to revenge! Aku sent sms ke Muska teka-teki yg Mek Ngoh kasik td :

Sms anto,"Ndape naik 3 segi, turon bergulom? Nnti lepak skali mu kabo r jwpn. Aku wi mase mu pk."
Sms masok,"Tau dah...spender..haha..:-P"
Sms anto,"Benci goh. Bkpe mu tau jwpan?(skill dop puah ati)Mu bodo Muska. Ha3. 1.Buoh nde kalu nk mkn, kn buam kulit kt dlm buoh? 2. Penyu nde masok? Kompem mu xleh jawab. Lalala..."
Sms masok,"Damn..dok tahu..Mende jwapan dia?"
Sms anto,"Jwpnnye...tgguuu...Mu pk r smpi kite lepak skali. Muahaha...Sabo deh."

Aku nyer teka-teki lagi bernas. Hahaha. Membuatkan org akan berpk secara berterusan, nak tido malam pon x kenyang, makan x basah, mandi x lena. & aku percaye, korang yg bace nih pon akan tertanya2 amende la jwpnnye. Tggu la aku hapdet blog psl jwpan yg akan Muska bagi. Maka akan terungkai la segalanya.

So.....JANGAN BIARKAN DIRI ANDA DISELUBUNGI MISTERIIIIIIIII.....wakakaka!!




2 comments:

K H A Z I N A T U L A S R A R said...

mende jawapannye?

fasury said...

tGGu je la muska kasik jwpn nde.. i hapdet dlm blOG nih...hahaha!!