BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, January 7, 2009

marilah kiteeee.......

Petang tadi, Puan Piza & Enche Apis amik hem kat umah terus pegi makan kat port biasa-Husaini-. Lepas makan, balik umah Umi merangkap Ma Piza. Ekceli adik Piza (Shaheera a.k.a Dopod Sr) nak kawen, so hem & Piza nak kuar cari barang utk wat hantaran lepas smbhyg Maghrib. Hem cuti, so hem layan citer Geisha ngn Alya(Dopod Jr).

Oleh kerana Puan Piza smbhyg & berzikir terlalu lame, beliau telah meninggalkan suaminya keseorangan smbl join tgk tv ngn kami. Dan kerana itu, Enche Apis mencari kerja dengan meng'kelebek' brg2 hantaran & mkn coklat dairy milk ntah brp keping.

Mula2 dia tgk jer, pastu boring tggu isteri lame sgt duk zikir, dia try spek itam Guess. Pastu, tgk jam tangan DKNY sambil menurunkan petua,"Kalo nok bli jamtangan, biar ade tulis Swiss Made. Kalo xdop tulis Swiss Made, tuh bkn jamtangan." Siap masok billik, amik jam dia tunjok kat kami. Hem ngn Alya terpinga2 dah time nih. Org pggl ape kalo jamtangan tuh xde tulisan Swiss Made? Jam tersebut xdela tulis Swiss Made tuh, tp dia pakai. "Kena try jgk nih", katenye.

Pastu dia belek seluar slack, dia pon....
"Hoh! Padini, kate doh. Tapi hop saye Marks & Spencer."
"Eh! Tuh barang yang kena boikot tuh. Ade kompromi ngn Israel Laknatullah."
"Ye dop? Termasok gop ke? Timberland dopleh gop orp? Tp saye ade je baju..eh bukan baju sweater ngn kasut Timberland. Tapi mase tuh, dop tau lg kan kena boikot."
Ape2 la Enche Apis. Hahaha...Hem ngn Alya pon sambong tgk Geisha.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hurm...boikot produk2 yg menyalurkan keuntungan kepada Israel Laknatullah? Banyak gile produk2 yg kite kena boikot nih. Hem rase maybe dlm isirumah sebuah keluarga ade 97% produk yg kite perlu boikot tp kite gunakan tanpa kite sedari @ kite sedar tp xde inisitif sendrik (hem termasok ler nih..heh heh heh).

Boikot nih dah lame sebenarnye, korang perasan tak? Tapi mengapa tiap kali Palestin kena serang dgn Israel Laknatullah, baru nak timbul mende2 boikot nih? Rakyat Palestin dah ramai yg meninggal syahid, kite baru nak wat tunjuk perasaan depan pejabat kedutaan, nak bakar bendera, nak boikot, PM2 seme bz nak kuar tv kasik komen, mintak derma & mcm2 lg la. Memang la tuh salah satu cara nak tunjok kite protes tindakan Israel Laknatullah & membantu rakyat Palestin. Ye la, kite x mampu nak pergi Palestin bantu diorg, so kite wat la dgn cara yg kite bleh wat contoh berdoa pd Allah agar melindungi org2 Islam di Palestin dan pelosok dunia, sembahyang hajat @ apa saja, yang pasti mintak dengan Allah sebab Dia Maha Berkuasa, Pencipta Yang Satu & Tiada Tandingan.

Masalah sekarang, amende yg org atasan buat? Maksud hem, ketua2 menteri yang berkuasa. UN a.k.a PBB pon lambat, lembab, betak dlm menangani isu Palestin nih, sebab ape? Sebab ada sokongan pihak antarabangsa yang memberi lesen kat Israel Laknatullah nih utk membunuh & kalo boleh nak hapuskan org Islam di Palestin. Nauzubillah. Dan kite nih kena la bersiap-sedia sokmo, x kire la dlm membuat amal ibadat, kebajikan, fizikal, mental @ ape saje yg baik2 sebab dah terlalu banyak tanda2 hari Kiamat dapat kite lihat. Huhuhu...renung2kan & slamat beramal. TAKBIR!! Allah hu'alam.



Adeilah...pencuci muka l'or'eal hem baru je abis-kena boikot.
Stok Kotex ade lg, kalo abis nak tukar ape?
Compat powder Maybelline pon nak abis...amende plak yg seswai?
Hem baru bli Nescafe td..huhuhu
Maggi mee...my feberet
Br je minom Sprite-kiwi kat kdi Husaini
McD, KFC, Pizza Hut...Oh No!
Nokia kena boikot? Status Sony camner eh?
Produk Nestle...byk jgk kat umah nih
Levi's? Seb bek bukan feberet brand
Spagetti Buttoni pon xleh?
Selamat tinggal Lancome
Alamook...National Geographic pon same?
Filem dr 20th Century Fox pon xleh? X berasap la cinema
Lingerie pon byk kena boikot?
Coke & Pepsi tukar ngn Sarsaparilla dah ler...hahaha
PENDEK CITER, BANYAK LER KENA BOIKOT YE PUAN2!

5 comments:

K H A Z I N A T U L A S R A R said...

ye puam puam, banyokla kene boikotnye. koho koho la ye puam puam :)

takpe, banyakla brand lain. kite cubela :)

dyanakamal said...

ye ah kakop..kalu ikut byk tu hok kite nak kene boikot...slame ni gune dok perasan plk...haish...

fasury said...

suetie~kakOp tGh kOhO² la nih ye puam²..susOh GOp nih nOp tukO prOduk..huhuhu


dyana~tuh kate..tp kakOp prasam lame dOh cume xdOp inisiatif..hahaha

kakpiah said...

maknanya sebelom beli barang kita kena studi dulu dr mana asal usul nya..
kena buat homework!!
huhuhu...

fasury said...

kakpiah~thnx fOr fOllowed my "burOk" blOG..heh heh heh

yups..hOmewOrk..tp td br blk dr kepsi..huhuhu