BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, January 24, 2009

Rindu Aikin

Huhuhu....rindu yang amat kat Aikin. Anak sdare yg paling gemar hem usik. Cucu kesayangan Tok Pa & Wan Ma. Tiap pagi pantang dengar kete Tok Pa bunyik nak anto abangnye ke sekolah, automatically dia terbangun & menangis nak ikot. Selalu memperasankan diri dia tuh comel. Berlagak mcm dia dah dewasa. Mulut yg x renti² duk potpet². Suke bebeno duk depan cermin dan berlakon sedang mengenakan mekap. Pantang tabur janji kat dia, dia akan tuntut smpi dapat even mende tuh dah terjadi mggu² yg lepas.


Nih pic terbaru dia, pagi before Yaya's engagement. Abis sarung kaki Wan Ma time tido utk elak nyamuk geget jd mangsa. Dia plak yg larikan.


Tiap kali Wan Ma lipat kaen, dia pon sebok sama. Nampak cincin kat jari tuh? Dr mane idea dia nak pakai cincin pon kitorg xtau. Susah payah ler Wan Ma cari cincin budak² yg dia simpan mase pegi Mekah dulu. Silver beb, bagak r.


Bajet kiyut ler wat camtuh? Mak sdare (Achik) ikatkan rambutnye, tahan la dlm 5 minit, paling lama la tuh bertahan.


Nih mase kat spital. Kena tahan wad sebab bengkak kat muke tuh. Bukan beguk, ntah hem pon xtau. Sedih weh....hem igt lg masa meksi pggl pasal nak cucuk jarum kat tangan dia. Meraung² dia nangis kate xmo..xmo...hem siap nangis. Wakaka. Hampeh bebeno dpt mak sdare mcm hem nih. Orang len kena, orang len terase...keh keh keh. Hem kan berjiwa penyayang, sensitip, mane bleh tgk mende² yg boleh buat hem nangis same. Aduyaiii.....


Mase nih, umo 1thn lebih. Gigi pon x penuh lg. Gemuk gedabak. Paling gemor la memualkan mak² sdare dia ngn muke dia yg gedik & perasan kiyut tuh.


Hem x bleh blah tgk gambo nih. Sebelum dan selepas. Dia kerjakan blakang Tok Pa ngn bedak hem. Tok Pa ilek jer. Nak marah? Xde ok, kalo hem 5 badek wat camnih? Mau mengamuk orang tua tuh. Ye la, bedak diorg beli susah², kitorg kasik tepung gomak. -Tie, igt x adik bongsu awak tabur bedak atas muka mase awk enak diulit mimpi? Wakaka-


See, berlagak mcm dia dh pandai nak meriba adik sendrik. Adik pon xmo ngn dia. Wakaka. Muke protes tuh.


Hantu pantai. Pantang bawak pegi pantai, diorg naik hantu. Aikin dr lengkap berpakaian, sampai dia wat adegan mencabut satu-persatu pakaian, pastu ilek jer berbogel. Hem pulok yg malu terkejo² suh pki seluar. Aduyaii...


Spek itam yg nih dah patah. Seb bek salah dia, kalo salah org len yg patahkan, mau 40 ari 40 mlm dia ungkit. Muahahaha. Hem dah janji nak beli spek baru, tp smpi hari nih hem x belikan lg. Dah lame hem x pegi paso mlm. Cap ayam pon jadik la...budak²...ape tau. Sebelah dia tuh, Achik; mak sdare feberet dia la tuh. Feberet la psl Achik slalu jer ikot amende kehendak dia. Kalo hem? Sori la ye, psl hem ske menyakat. Hem xleh lupe mase dia ckp tepon ngn Alang (mak sdare no 3). "Alang comel kan?""Aikin comel, Achik pon comel jugok." Hamik kau...tetiba Achik yg dah brp mggu x blk umah, name tuh jugak yg naek dlm listed dia.


Nih kat umah arwah Ayoh Long hem. Mase nih, Aikin merajuk, psl ape, hem pon dah lupe. Tengok muke dia yg menarik simpati orang tuh. Haish....


Nih mase raye tahun lepas. Kat umah Nenek hem. Aikin's fam nak balik Kuantan dah. Hem tgh syok membuta, x sedo anak² sdare dah balik semuanya.


Waktu nih, dia bz nak ikot anto Kakak & Abang dia pegi Kelas Fardu Ain. Bertudong litup. Insya Allah...harap² jadilah muslimah sejati. Amin.


Berangan dia nih minah British sesat. Pastu wat muke yg konon² kiyut. Oh pelizzz...nak muntah ok Achak tgk. Seb bek anak sdare Achak. Heh heh heh.


Selendang yg selalu menjadi mangsa dia. Kasik la selendang laen, yg nih jugak dilasaknye.


Hem suke pic nih. Ikot Wan Ma pegi paso. Tuh bz pilih bawang. Nak brp kilo kak?

Rindu gile kat dia. Bile la nak balik umah Tok Pa ngn Wan Ma nih? Kalo balik, mesti dia masok bilik cari Tok Pa dulu. Banyak citer nak citer nih. Mggu lepas dia balik, masok bilik tgk Tok Pa tido, tapi dia bercerita semacam. Tok Pa yg tgh mamai nih, hambat dia suh kuar sbb Enche Papa ingatkan dia mimpi. Esok pagi mase bangun Subuh br Tok Pa perasan dia x mimpi, Aikin duk tergolek tido depan tv. Ini bukan cobaan ye Enche Papa..ini betul²...keh keh keh.

2 comments:

K H A Z I N A T U L A S R A R said...

saye igt okk, habis melepak muke i mase tu :p

awak. saye pun rinndu aikin :(
die balik umah tak?
saye nak ckp ngan die la..

fasury said...

x balep...dia membawa diri yG lara...wakakaka..:))