BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, August 31, 2008

salam ramdhan al-mubarak



SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK
UNTUK SEMUA MUSLIMIN & MUSLIMAT

  • Dapat melawan hawa nafsu yg dpt membatalkan puasa.
  • Kurangkan hiburan lebihkan amal ibadat.
  • Penuhkan masa dgn membaca Al-Quran,jangan tidoooo.
  • Tak membazir waktu shopping makanan & keperluan hari raya.
  • Jauhkan dari maksiat,lorong² gelap dan berkaitan dengannya.
  • Buka puasa biar berpada².Igtlah pada yg kurang mampu.
  • Jangan ponteng terawih.(kaum hawa xpe)
  • Jangan mengumpat,mengata,fitnah,mencarut,memaki,menunjukkan isyarat yg xsepatutnya ditunjukkan.(maaf, sy dh lame pencen)
  • Jangan korek hidong,korek telinge & segala yg berkaitan.
  • Jangan nak wat projek siang hari.(merana la korg kaum adam nak ganti pose..direct weii!!)
  • Bangun sahur. Sahur ade berkat. Nih sahur jam 12,1,2 pagi pe barang, bukan sahur namenye.
  • Bayar zakat. Nak beraya abis riban², tp xmampu nak bayo zakat.Haish!!
Semoga Ramadhan kali nih lebih bermakna & bermanfaat untuk hambaNYA.INSYA ALLAH!

Banyak lagi sebenonye, tp pandai² la memahami erti Bulan Ramadhan nih.Hendak seribu daya, tak nak seribu dalih. Harap² bulan Ramadhan kali nih, aku dapatlah turunkan berat badan yg kian mendadak...heh heh heh..Insya Allah!!




"Ade x makhluk Allah yang janji nak kasik sigur ros kat hamba?!!"

Monday, August 25, 2008

a.l.k.e.s.a.h

Semalam aku, Syakir & mek Ngoh lepak kat kedai makan 2pupu aku,Husaini. Macam bese la..kalo dah smpi kedai mkn sure aku blurred, xtau nak makan ape. Kitorg duk kat meja blakang(luar dr dapor) sebab senang nak gelak kuat², x mengganggu ketenteraman orang awam yg leka menikmati makanan(xagak² statement aku..hahaha!!).
Syakir punye makanan dah sampai, aku masih lg blurred. Kebetulan Muhaimin (2pupu sku jgk merangkap abg sulong Husaini) lepak sekali, dia suggest aku try mee bandung. Jauh katenye pasal kena naik Air Asia kalo order makanan tuh(yela tuh, aku caye ngat²). X lama pastu Apek plak join skali. Topik malam tuh cukop ringkas,"I NEED A JOB & I'M NOT TOO EXPERT IN DRIVING."(dituju khas utk Mek Ngoh).
Apek, tokey kedai kain sdg mencari pekerja utk sepjg bulan Ramadhan nih. Aku ngn Syakir suggest Mek Ngoh. Mek Ngoh mmg xabis² prangai gile² dia, kate nak gaji seminggu RM1k.Apek yg sengal pon menunjukkan kesengalan beliau. X lama pastu kuar plak topik memandu. Aku citer la yg Mek Ngoh mase 1st time amik aku kat umah, drived kete cuma smpi gear 3 je. Abis seme org gelak. Pastu Husaini mencelah,"Tuh kete Merc kat luo tuh nak jual, RM2k je." Kitorg gelak sakan la psl kete tuh bukan kete Merc, tp Tiara. Apek pon berlagak umpama salesman kat Mek Ngoh,"Awk xrugi bli kete nih, psl kete nih cukop tip-top, kondisi dia ok, air-cond dia cukop menyelesakan, enjin dlm keadaan baik, pick-up pon mmg dlm keadaan yg bagos. Nnti nak kije ngn saya, awk kena pndi drive. Kete nih awk bleh ske ati awk nak drive smpi gear berapa pon, psl nnti awk kena blajo bwk van sy plak. Van sy smpi gear 1 & 2 je. Bile awk dah expert lake² br sy ajo awk nek kete Honda sy plok.Nanti kite test-drive kete tuh kalu awk dop caye." Abis bergegar satu meja dgr Apeknye ucapan.
Xlame pastu, Husaini pon ajak Mek Ngoh nek kete tuh. Apek jd co-pilot Husaini. Kitorg pecah perut dh time tuh, xtahan tgk gelagat gile² diorg. Mmg gile lawak, nak² bile Husaini tekan minyak umpama nak race. Aku mmg xberdaye nak gelak, sakit pinggang aku bile tgk Husaini amik lap, seb bek x terangkat body kete sebelah. Hahahaha...memang bangang la. Kalo aku dlm kete tuh mmg muntah ijau ler, laju sial dia drived kete tuh. Seb bek la parking lot kosong kat area blakang kedai tuh. Bile dah abis test-drive, Apek suh Mek Ngoh plak drive, tp Mek Ngoh takot. Muahahaha!!
Time balik, aku ngn Syakir suh Mek Ngoh kuarkan kete. Aku dah siap² duk kat blakang. Malas nak drive. So, Syakir la mangsa driver dop sohor. Lepas anto Syakir, Mek Ngoh sukarela nak drive antokan aku. Aku lagi la ske.
Moral of the story, Mek Ngoh berjaya la drive kete merentasi bonggol² & traffic light mase nak antokan aku balik umah. Sekian.

Thursday, August 21, 2008

rockelicious

Nih mase kitorg gerak ke Kuantan nak anto Syakir & Muska. Diorg nak pegi KL. Syakir ade audition, Muska ade recording. Anto smpi Kuantan jer pasal Uden tggu kat sane.
dah name pon aku yg snapped, mestilah muke aku yg lebih kan?


Aku, Aja & Mek ngoh bukan men melawo ler psl baru bllk dr kenduri. So, malas nak salin baju, belasah je la. Kebetulan hari tuh, hari Jumaat, kenalah dengan kemanesan kitorg. Lalalala....
tekanan yg diangkut:syakir,ngoh & muska


Benti makan & minom kat area blakang stadium, seb bek aku minom je psl aku tgk keadaan gerai² kat situ amatlah kurang menyelerakan.


seb bek aku minom jer..huhuhu...neskepi tarek buih 3kaki!!

Actually, ODW nak ke sane, aku ade rekod 2 video dalam kete, tp aku malas upload dlm nih psl malas aku nak tggu atam nih upload. Tapi aku ade upload dlm satu laman yg menyediakan santapan mata untuk para pelayar internet. Pandai² korang la cari..muahahaha....

Wednesday, August 13, 2008

l.o.n.e.s.o.m.e 4

Jeng..jeng..jeng!!...3 Ogos 08, malam tuh aku igt aku nak tunggu Syakir ambil aku kat umah utk hantarkan Naz balik JB, tp aku kuar awal, Aja ajak kuar makan mee kari Ramlah. Bukan aku & Aja jer, Mok Yah, Arol & Akim pon ade skali. Abis makan aku lepak kat umah Aja. So, Syakir & Naz dari Kuantan xyah la susah² nak pegi-balik amik aku psl umah Aja dekat ngn bus stand. Lebih kurang jam 10mlm diorg smpi. Lepak la dulu kat umah Aja sambil pekena bubur lambok,nangka madu, air bandung & teh o peng.

sila lihat bubur lambok yg enak itu ya!

khusyuk duk perati ape ntah...


Ni waktu kat bus stand Geliga. Aku berempat waktu nih, pastuh Ijat pon join skali.So ape lagi, sindrom sawan gambo pon berlaku secara tiba².Macam² pose la yg kitorg wat. Nih br sket, malas la nak upload seme psl aku nak tido...


yang paling chumil & manes tentulah aku kan..muahahaha


Pastu Muska, Syed & Doni plak br smpi dr Kuantan.Diorg xsempat nak menunjokkan kesawanan gambo kerana bas dah sampai xlame pastu. Sesi "lambaian terakhir" pon berlaku...huhuhu. Lepas raya plak bleh jumpe, tuh pon kalo ade rezki..Insya Allah. So pic Syed je la yg dapat diabadikan.


tanpa tulam blakam & gedik

Time balik, Doni mtk tolong hantarkan Muska & Syed. So penuh ler kete tuh balik. Pegi 4, balik 5. Huh! Mampat.


kiri atas:muska,atas kepala aku:syed,kanan:syakir,tengah:aku,jari:ijat & spek:aja

Akhir kalam, balik umah & tido....The End.

Tuesday, August 12, 2008

artis dOp sOhOr

Aku saje nak test jd ke x aku upload video nih.Ye la..saya budak baru belajar, kalo salah...aku wat lagi..muahahaha!!

Aku try upload video sahabat² ku yang tekam nak jd artis. Kesian. Kalo ade agensi² yg wat casting, berminat nak amik diorg (yg gile melampau) nih, boleh la kontek aku. Biar la aku jd PR terpaksa...aku rela..nyahahaha!!




HARAP MAAF VIDEO TERPAKSA DI DELETE :)

Sunday, August 10, 2008

mende nak jadi....

Aku dapat pic nih dr Ijat. Aku xtau la ape punca yg menyebabkan jari mangse jd mcm nih. Mayb dia wat kije berat kot, xpon jari dia tersepit kebetulan kena kat jari yg dia pakai cincin tuh @ dia saje nak test jari dia kebal ke tak?..Huhuhu..Wallahu'alam.


mmg rare...




cincin terperosok tuh..



terpisah akhirnya...

l.o.n.e.s.o.m.e 3

Khamis,31 Julai 08.

Syakir a.k.a Boboy tepon:
Tem, Naz ade kat Cherating. Dia tepon td. Aku tgh smayang. Aku igtkan mu. Aku tepon balik dia, dop leh. Pah tuh aku try lg skali, boleh, dia kabo dia ODW ke Kuantan. Aku suh dia benti. Driver dia bentikan dia kat Cherating.
Ye dop? Awal ngap nek darat? Kate ari Sabtu?
Tuh r, aku kejut gop dia tepon.
Doh tuh, dia nop mari sini ngn ndape? Nek bas?
Tuh la masalahnye, xdop sape plop nop amik dia kat sane.Aku kate aku nop amik dia. Muska xdop plop nih.
Tuh kate. Doh guane?
Mu ade kete dop? Aku nop amik kete kakok aku, tp dia g Kuantan. Kete Wira dia ade, tp kena amik kat umoh dia la.
Mu try la tny kakok mu. Aku tepon Papa aku dl tny,takop dia pki kete.
Ok.Papehal mesej r. Siam plop dia duk lame² dinum.
Ok. Bubye.

SMS
Guane Tem? Bleh dop?
Yups. Buleh. Aku br sudoh siap nih.Nop g doh nih.
Ok. Aku tggu.

Maybe dah sejam kot Naz tggu kitorg kat simpang nak masuk Cherating. Kesian. Naseb ler kalo dah janji ngn aku. Bak kate kwn Muska,"Malay promised." Yela, time tuh aku tgh kije, seb bek kije dh settled. Aku blah awal la.

Dah picked him up kat simpang tuh, kitorg pon teros menuju ke Hai Peng. Tempat lepak yg wajib. Duk kat sane 1jam kot, trus gerak ke Geliga plak pegi makan otak².Huh, cam rancangan Jalan² Cari Makan plak dah. Perot kenyang, pegi makan lagi. Ijat pon join skali. Time nih, Muska sent MMS kat Syakir, pic dia ngn awek dia. Turn aku plak sent SMS kat dia,"Gedik!". Abis makan, lepak jap dpn kedai tuh bincang psl nak beli tiket ke JB utk Naz. Aku pon mtk tlg Kak Long aku carikan. Dah tuh, kitorg pon gerak anto Naz balik hotel, Syakir umah dia & aku balik umah aku la.

Malam tuh, Syakir & Naz datang umah aku. Abis borak ngn Papa, diorg ajak kuar g makan. B4 pegi makan, kitorg pegi cari tiket kat Medan Geliga psl Papa suh survey kat sane. Seb bek ade, so xyah ler susah² nak turon Kuantan plak. Aku tepon Kak Long utk kenselkan psl tikt td. So aku ngn ringan tangan kasik phone aku ke Naz. Ijat sent SMS suh pegi DCNI Kopitiam. Syakir & aku ikot je la, xikot kang merajok. Haish!!

Very² dull. Tuh jer aku bleh kate. Aku dah cukop tertekan waktu tuh, apetah lg Syakir.Naz xabis lg ckp tepon ngn Kak Long aku, dah sudah passed ke Syakir plak. Pah ceros. Aku sent SMS ke Ijat kate kitorg nak gerak ke Cherating, makan kat sane. Abis smpi situ ler, sudah mkn, blk umah & tido.

Mggu lepas xde rezki jupe dia, tp kali nih jupe bleh spent satu hari ngn dia. Esok nak anto dia blk JB plak nih. Heh heh heh. Sabo deh.


to be continue...



l.o.n.e.s.o.m.e 2

Tuesday,22nd July.

SMS
Good news. He's alongside
Awalnye? Kate ari Rabu.
Tuh r, aku pon pelik gop nih. Dlm tengahari krg dia trn darat. Mu siap² la, nnti aku kabo jupe mane.
Insya Allah. Tgk r gane².
Mu jgn wat gitu, dh la susoh nok jupe.

Tengahari xde sebarang perkembangan.
Jam 3ptg.

SMS
Mari la kat Hai Peng. Kitorg ade kat sini doh. Cepat la.
Sape lg yg ade?
Aku,Muska & dia je.
Aku malu la. Baju aku pki transperancy sangap(pdhal aku dh round satu town). Kepgi kan ramai yg attractived.Susoh plop.
Mu jgn nop ngade. Mari la cepat. Kepgi kan dia ade kije.

PHONE
AKU & BOBOY
Aku nak balik umah salin baju dl. Dlm kul 4.15ptg aku smpi.
Mu jgn lame², aku dop jamin dia nop lepak sini lame². Psl dia dtg ngn kawan dia.Kalu dia blk dopkan aku nop halang.
Doh, dopkan la aku nop g ngn keadaan aku mcm nih? Mu nih. Aku malu reti dop?
Mu ckp ngn Muska. Susoh la mu nih.

Allo tem, meh r.
Aku malu.
Xdop mende la. Selamba r. Malu ndape gop?
Aku malu...malu..malu..hahaha.
Galop mu orp? Gedik. Mari la cepat.

Doh cepat la. Kalu ckp tepon lame² dop gerok xdop maknenye.
Doh tggu aku blk r salin baju.
Jap.

Allo.Datang ler lepak skali.
(Sape plak nih?)Hah, nak dtg ler nih. Tp jap lg.Nak balik umah dl.
Ok.

Suke la tuh.
Ndape?
Cakap ngn dia.
Hoh..Naz ke td?Huhuhu..i like..hahaha.
Ye la.
Bengong mu orp?Atam nih. Kang aku dop g kang.
Mari la.Mggu dpn dop tau dia trn bile. Kang xdop chan nop jupe kang.
Mu kabo ke dia, aku ajok makan otok² lepas nih.
Nnti aku tny dia. I'll call u back in 5mins.
Ok. Bubye.

Aku pon balik umah, salin baju.

SMS
Aku ODW.
Dia dh blk. Xjd makan otok² psl dia janji ngn kawan dia.Mu lambat.
Doh mu 2 org pon nk balik doh ke?
Yups.

So, aku pon kuar ngn Ijat.
Keadaan & kejadian seterusnya xperlu la aku citer. Yang penting, aku xjupe dia hari tu. Xde rezki..hahaha!!


to be continue...



Tuesday, August 5, 2008

l.o.n.e.s.o.m.e

Nothing to share xcept dis damn great moments. Can't explained how to described my xpressions; happy,sad,depressed,lonesome...huh...very berkecamuk!!
Adekah aku sudah larut? Aku sendrik xtahu. Ape ni? Ape ni? (Sambil menikmati lagu Prettiest Friend-Jason Mraz:korg bygkan penyanyi tuh perempuan la)

On 16th July 08, Tuesday, aku tgh kije, tp aku outing temankan Aja cari stuffs utk comp's dinner dia, Boboy pon ade skali.Sudah tuh, Aja blk opis dia, Boboy temankan aku ke bank. Kebetulan hari tu, kawan Boboy ade turon dr kapal so aku saje je la nak join diorg lagipun tmpt lepak x jauh dr opis aku. Aku tgk Muska & seorg guy(Naz) yg agak chubby beside him. Pastu meja sbelah plak 2pupu aku & geng dia ade skali. Aku pun selambe tarik kerusi duk sbelah Naz. Dlm ati aku, agaknye nih ler kawan yg slalu Boboy citekan. Yups! X salah.

Esoknya aku tanpa ragu² dgn selamba badak air sms Boboy :

Bleh tahan la kawan mu semlm. I really like to know him well.
*Ok. Malam karang aku citer.

Malamnya, aku, Boboy, Ijat & Aja lepak kat kdi yg xrmi org. Malas nak serabutkan kepala.

Doh guane?
*Semlm Muska cite, Naz hak to hak ngn dia. Kata susoh nak cr pasangan lenim sabit xdop yg paham cara kije dia.So, Muska suggest nak kenalkan ngn mu.
Huh? Aku? Bakpe Muska kate gitu?
*Ntoh, dia kate, dia tgk mu mcm len mcm je semlm, mcm attractived.
Guane Muska tau?
*Dia perati jer mu wat ndape semlm. Hahaha!!
Hampeh..doh kabo r ke Naz. Aku dop kesoh pom.Bile plop dia alongside?
*Mggu depan hari Rabu. Nanti kite lepak ngn dia lagi.
Insya Allah...


to be continue.....