BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, September 29, 2008

s.e.l.a.m.a.t h.a.r.i r.a.y.a a.i.d.i.l.f.i.t.r.i

SELAMAT HARI RAYA

MAAF ZAHIR & BATIN

PADA SEMUA UMAT ISLAM YANG SUDI LEPAK KAT BLOG BUROK AKU NIH.


By the way, aku skrg masih lagi kat opis, menjalankan tugas² aku as kerani cabuk. Yang on9 kat YM pon, tggl kwn² yg masih menjalankan perintah bos. Yang dah cuti ari nih, sure sebok pegi pasar, nak balik kampong & shopping last minute.


Aku jam 10.30pagi jap lagi, aku nak blah dah. Malas nak terperuk lame² dlm opis. Aku nak balik kampong plak. Aku pasti jalan jammed. Kalo aku senang, aku snap pic² sepanjang perjalanan aku nak balik umah nenek aku. Yang patut amik mase 3jam, mau jd 5jam. Kebas ler monggeng aku duk lame² dalam kete. (smbl menikmati lagu dr album terbaru staind..x agak² dgr lagu omputeh, org skrg duk layan lagu raye. Hahaha!!)


Tahun nih baju raye aku sepasang jer, very² kaleful smpi aku x tau nak beli selendang kaler ape. Hahaha.Nanti aku upload pic aku berbaju kurung ayu itu. Raye ke2 & seterusnye aku pulon la baju aku yang lame². Tetiba tingat Muska tny,"Best jgk kalo kite pakai baju raye kaler sedondon.Tem, baju raye kaler pe?""Kaler..kalerful, aku xtau baju aku main kaler dia ndape. Hahaha."


Dah²....aku nak setelkan seme kije aku b4 aku tinggalkan selama 4 hari nih. Ahad aku dah masuk kije, patutnye Sabtu aku kije tp aku wat cuti sdn bhd aku seperti biase. Oklah...selamat hari raya la kat korang & jangan lupe duwet raye utk aku psl aku masih lg dlm kategori OKB(Orang Kurang Berkemampuan).
Bubye.











*hati² dijalanraya, elakkan kemalangan, ingatlah org tersayang.ANDA MAMPU MENGUBAHNYA!

Saturday, September 27, 2008

s.e.t.e.m

"Setem 20sen 100keping, 30sen 5keping ye."
"Nak buat ape setem 20sen smpi byk tuh skali?"
"Saya nak pos kad, tp saya nak wat satu kad 40sen."
(ske ati aku la, aku nak wat ape ngn setem tuh. Aku nak masak wat bubur sardin ke,nak masak stim ke, nak tampal kat gigi ke, duit aku, aku yg bayo, bagi je la.)

"Kami ade jual setem 40sen, beli yg tuh je la."
"Bagi je la setem 20sen, pasal kad yg kecik pon ade."
(tgk aku dah menipu, mu sengaja nak panaskan ati aku. Aku dah la byk kije nak kena setel & baru nak berbaik ngn pejabat pos nih.)


Hohoho..ape aku nak wat ngn setem yg banyak camtuh? Aku nak kim kad raye la. Bukan kad raye aku, tp bos aku yg punya. Jenuh aku duk tempek setem tuh kad kad raye. Lenguh monggeng aku duk tertonggeng².



amik feel balek kampom...nenek tunggu cucumu akan pulam




Sunday, September 21, 2008

bz ngn sekup raye

"tuan umah sedang bz ngn biskut raye...arrrgggghhhh!"

Feel wat kueh raye thn nih x seindah thn lepas..huhuhu

Thn lepas:
Adik² aku ramai..aku bleh arah² suh wat ape².
Bajet wat kueh raye bleh shared.
Ade yg rajen wat kek(utk umah n umah nenek jgk)
Satu mlm berebut² nak gune oven, psl biskut rmi tokey.
Ade geng nak berjaga smpi pagi.
Kalo byk lagi adunan, ade jer yg tolong.

Thn nih:
Adik² aku yg bleh arap seme membina karier.
Bajet aku ngn K.Long aku.
Aku malas wat kek, tp K.Long aku nak wat muffins.
Xde dah yg nak berebut nak guna oven.
Xde geng nak berjaga xcept Aikin yg ske bebeno tido lewat.
Sendrik wat adunan byk, sendrik abiskan.


Sekian, terima kasih ye puan².



my listed:
tart gulung nenas(wajib)
biskut sarang semut
biskut chip coklat berbadam
biskut badam
biskut cornflakes
biskut biji labu
biskut kelapa
biskut charlie coklat





*jemput ler datang umah kalo nak rase biskut my handmade..hahaha!! Sedap sehingga menjilat ibu jari cekam!

Sunday, September 14, 2008

saje je

1st SCENE




Jam menunjukkan pukul 6.45ptg.

Adam : Tok Pa..lambat lg ke nop buke?
Tok Pa : Kejap je lagi.
Adam : Nop dekat doh ke pukul 2?
Tok Pa : Amende?
Adam : Nop buke pose la...pukul 2.


respek tul aku kat anak sdare aku yg nih. Umo br 6thn, tp dh amik inisiatif sendrik nak puase. Yang paling aku tabik spring ngn dia ialah dia x bangun sahur tp bleh survived siap men blari² lg tuh. Kalo aku, waktu nih, siap masuk kepale dlm peti sejuk smbl menikmati air sejuk tanpa menyedari Mama duk intai balik pintu dapur. Wakakakaka..Indahnye zaman berhingus kesat kat kaen batik Mama.
------------------------------------------------

2nd SCENE





(korang bace yg Aikin dlm versi pelat dak umo 3thn k!)

Aikin : Ma...tiup nih..panas.
Wan Ma : Manede panas. Sejuk doh tuh.
Aikin : Yeee...panas nih. Kipas la.
Wan Ma : Hah! Kipas? Nop kipas ngn mende?
Aikin : Tuh.(ngn selambe jari tunjuk ke atas..kipas tgh pusing)

Yg si kecik nih plak, Ari ni Mama kate dia minum susu 2 botol xmintak makan. Puase la tuh kan(Puase ala² India).Pastu dia bantai tido smpi jam 6ptg. Org bz nak buke puase, dia pon same naek. X keruan Mama nak melayan. Tingat plak Papa cukur kepale semlm, dia pon pegang kepale Papa smbl menjebikkan bibir,"Dop chomey rambut Tok Pa." See..kecik² dah pandai komen, bajet dia tuh stylo. Tapi aku akui,dia mmg ske bergaya, ala² macik dia yg duk kat NZ tuh yg bergaye kalo Bernard Chandran, Bill Keith, Janice tgk sure gelak guling r...wakakaka!!










* Bile lg yg duk obersi nk masuk paper ruangan salam aidilfitri? yg duk kat sabah & s'wak pon boleh juge..hahahaha!!

Friday, September 12, 2008

Tapi tolong la....tolong la...

Aaahhh..Ape nih? Ape nih?
Ske bebeno lepak kat opis aku.
Tau la opis aku ade akon, tenet, sofa(port aku melepaskan penat dimate), ade lagu best² & seme yg sedap².

Tapi..tolong la...tolong la...tolong jangan datang menyemak kat opis aku.
Aku tau la aku sorg jer yg handle seme kije dlm opis nih. Aku sepi, boring, bosan...tapi aku banyak kije ok! BANYAK KIJE!!

Tokey mu bayo gaji ke mu, suh jage kedai dia. Mu boring duk sorg dlm kedai psl xde pape nak buat? Mu lap la seme barang² yg tokey mu jual. Dah abis lap? Mu vakum karpet tuh, sudah vakum, mu vakum diri mu sendrik. Ok pe..ilang ler rase boring mu tuh kan.

Aku x kesah kalo mu nak datang lepak kat opis aku, tapi tolong la..tolong la ....jangan nak wat cerita,ceriti,ceritu yg umah dia gedabak, kete dia bleh lompat², dia kije gaji kalahkan PM, anak dia bakal menjadi quickie xpress(eh ape nih?) & ape saje yg bisa membuatkan aku rase loya nak muntah kaler² mengalahkan artis yg pereknem sket dah masok magz. Hah! Tengok aku dah lalai.

Aahh..aku malas layam mu. Tapi bile mu menempekkan muke mu kat cermin opis aku intai aku ade ke x dlm opis, aku x bleh lari(xkan aku nak terkinja² dlm opis yg sempit sorg diri psl nak melarikan diri dari mu...aku waras lagi). Aku terpaksa buke pintu & wat muke yg amat gorgeous sekali seperti baru memenangi sebuah kete BMW 3series dr pertandingan gores & menang.

Aahh...aku malas..aku malas..tapi aku terpaksa. Sabo je la.

Tuesday, September 9, 2008

complaint jgn x komplen

Tgh bulan lepas, aku time bil internet aku. Terkejut aku tgk bil tertunggak RM176. Aku wat bodo je la psl aku x prnh missed even a month nak bayar bil. Xkose aku nak bayo bil mahal². Aku biarkan je la bil tuh.

Awal bulan ni, baru aku bayo bil tuh dgn kadar(ceh ayat..x kalah)yg tertunggak tersebut. Petang tuh, aku blk kije, enche Papa pon tny,

X bayo bil internet ke?
Baru je bayo, bakpe?
Ade reminder.
Kakok(base diri aku la nih) bayo penuh utk bln 8 & 9 skaligus. Kalo smpi bil bln 9 nih,xyoh bayo doh la.
Doh tuh, bakpe ade tertunggak 2 bln?
Mane kakok tau. Hop pasti tiap² bulan kakok bayo bil. Never missed.

Papa aku pon bz cari bil² internet aku yg lame.Aku pon terpakse la geledah almari baju aku, cr bil² lame & mane² area tmpt aku campak bil selepas bayo. Tabiat aku yg malas nak susun lek-lok bil².

Petang tadi, aku br balik kije, Papa tanya lagi.

Hai kak, tertunggak dah 3 bulan nih.
Dop au la. Tp mmg kakok bayo doh.
Papa bengang ngn Telekom nih. Wat kije guane la. Terlampau rajin sgt la nih. Aku la kije sampai abis lintang-pukang akaun org. Amik pekije ramai² pon jammed semcm.Nih, Papa jupe blake doh bil internet kak utk thn nih. Settled doh blake, tp bakpe ade tertunggak? Nak kate thn lepas tertunggak, xdop plop Telekom bg reminder.
Tuh kakok pelik gop tuh.
Esok awk g Telekom, g kabo mende masalah ngn akaun awk nih.
Xmo r. Papa je la yg pegi.
Ok. Papa dop kesoh. Esop Papa pegi.

BTW..Papa aku pencen Telekom...hahaha dan dia msh lg panas sebab dia br komplen pasal ape telefon umah aku kena blocked, xleh call-out. Bile cek akaun keluar akaun telefon yg dah lame Papa potong, bil telefon yg pakai skrg xde plak dlm listed diorg. Pelik bin Mengarut sggh Telekom nih.

Ntah r..aku no comment. Tapi ade satu aku nak kasik tau, JAGA² LA KORG PEKIJE TELEKOM, ESOK PAPA AKU NAK PEGI MENGAMUK. HAHAHAHA(gelak setanirojim)





*anak dia pernah mengamuk dlm pjbt pos..lalala(jgn cari pasal ngn aku)

pagi merdeka

Hohoho..dah ler balik dr smbt merdeka jam 1pagi. Esok pagi² lagi dah bangun awal. Cam kurang percaye la, psl aku kalo cuti, of cos aku bantai tido smpi lebam. Nih seme gara² nak tengok perbarisan sambil breakfast.

Aku & Aja nek skota harapanku, parked kat umah arwah uncle aku psl jln byk tutup. Lagi pon tempat breakfast (Hai Peng Kopitiam) dekat je pon. Nabit, Piza, Syakir & Mek Ngoh nek kete. Of cos la, kalo yg smpi dulu aku(pencilok unggul). Tuh pon, sempat lg lengah²kan mase snapped pic smbl jln², benti tgk perbarisan, ngorat² & ape² aje.

Seperti yg korg mengerti dgn tabiat aku, enjoy la pics² eh. Ayat rutin,"Aku malas nak citer."
makan krek²

aktiviti rutin"sawam gambo"



inilah barisan kita..yg ikhlas bergambooooo....





letih tgk org berbaris...kitorg wat perbarisan sendrik plak...heh heh heh



*ade sesape yg nak join aku layan quickie express & tarix jabrix?..hahaha!!



malam merdeka

Malam merdeka baru nih, aku, Aja & Mek Ngoh (Syakir malas nak join)lepak kat umah Nabit yg ber"kakak ipar"kan Piza sebab umah dia dekat ngn stadium. So xyah la nak menyesakkan jln yg mmg dah oversesak.Dari jauh pon dah nampak bunge api mcm psg kat atas kepala, xperlu nak berebut kusi, berlage monggeng & dade ngn org ramai yg mcm sedikit jakun nak tgk bunge api(sifat riak dh dtg)hahaha!!

Aku malas nak citer pjg..enjoy je la ngn pics eh...BTW, muke aku krg sehat psl br balik dr klinik, dlm sakit, semangat kemerdekaan aku cukop tggi..muahahaha..riak..riak..riak & riak lagi...lalala


muke sakep ye puan²




muke semangat merdeka..lalala




angin² sawam gambo pon datam



walopon sakep..aku tetap chumil..muahahaha

Lupe nak kasik tau, suasane firecrackers mase mlm merdeka kitorg videocam, so xdela pics munge² tersebut & aku amat malas sekali nak upload video itu. Terima kasih. Merdeka!Merdeka!MerdekaKAH KITA?

Wednesday, September 3, 2008

w.o.n.d.e.r.p.e.t

Tade pape pon..just nak share pic nih..heh heh heh

Umpama citer Wonderpet menyelamatkan anak itik Tok Wi...hahaha



"shuh..shuh..pegi men jaoh²",kate enche dut!