BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, December 30, 2008

when i grow up......

Kelmarin hem menyambut Maal Hirah dgn jayanya. Penghijrahan almari dr bilik x-kitchen ke bilik adik hem. Lapang sket bilik hem, tp tetap serabut. Aishhhhh!! Kemas punya kemas punya kemas punya kemas punya kemas punya kemas (brape byk kemas daaaa)....hem jupe pics kat bwh nih. Sbenonye ade byk, tp bile snapped, blur. Nop scan, malas...eh silap...kurang rajen. Jadi hem snapped 4 keping tp hem uploaded 3 jer...lalalala



teka yg mane satu hem? itam legam
Hem xtau pics snapped mase mane. Tapi kalo tgk lokasi kat tepi pantai. Zaman dulu² (bajet laher thn paleolitik ke?), tiap hujong minggu PaMa hem slalu la bwk pergi pantai, picnic ramai² ngn family Tok Su hem. Hem igt lagi, mase pergi berkelah dulu, ikotkan planned, nak berkelah kat Pantai Batu Burok, skali ombak beso ler, pastuh beralih ke Pantai Balok, ade kambing plop doh....Last² balik umah Tok Wan-Tokki(Ma's side) kat Kemaman. Amik kau...berkelah la dlm umah Tok Wan. Wakaka....




sape la yg cumil dan kiyut nih? lalalala.....
Yang nih plop, mmg hem igt smpi skrg. Agak² korang² la kan, sape la yg rambut panjang jalin niyang rapik tuh? Hahaha!! Nih ler hem. Umo time nih masih sa-sa lagi. Ape kes hem terselit camtuh? Adeihlaaaa...memalukan. Nih kat umah Tok Wan-Tokki, hem demam, so seblom tido diharuskan oleh enche Mama merangkap Meksi(skrg dh pencen) utk menyudukan obat kepada anak² beliau ye puan². Tapi hem cukop culas makan obat. AI DON LAIP OK! Kalo mengikot jalur graf diatas, hem dlm mood menaikkan emosi enche Mama ke tahap yang kritikal. Hem merajuk xmo mkn obat, hem berlari dr dapor (kat hadapan hem tmpt gelap tuh lorong ke dapor) hem trus menyelit muke hem blakang almari tuh dengan alasan tgn enche Mama xkan smpi utk menyuapkan obat ye puan². Pastuh, hem pon lupe amende yg berlaku seterusnye.....siyes mmg hem xtau...xtipu.




kerusi tajaan ikeanne
Yang ni kat umah Nenek-Tokki (Pa's side) hem. Nak bertolak balik Kuantan. Sblom balik haruslah bersawan gambo ye puan². Hem igt lagi, time nih, kamera yg jenis nipis 3cm, panjang 15cm, lebar 5cm (hem agak jer). Ikop ske korang la nak imagine cmner rupe kamera tuh. Google je dlm tenet nih, mcm² ada. Skrg umah Nenek dah berubah wajah. Ye la, semenjak ade rancangan Casa Impian, Deco bersama Eric tuh, seme dah berubah. Kena la mengikut peredaran zamankan? Kalo x ikot tuh, baek lah anda mengambil inisiatif utk kembali ke zaman mesolitik ye puan². Rindu kat beranda nih, tempat hem men buai dodoi tu, makan colek buah cermai, men suson lilin(time raye) kat tangga, pagar beranda tempat hem pijak nak panjat pokok jambu air. Hem pernah jatuh tangga kat situ 3 thn lepas, smpi bengkak buku lali hem. Aiisshhhh..mcm² la tragedi kat beranda & tangga tuh.


Dah² ler sket², hem nak tido. Esok pagi kena pegi kije awal nih. Huhuhu

Sunday, December 28, 2008

mezia to nozie


family conferenced

Balik dari kenduri petang tuh, Kak Long tgh conference ngn adik hem yg kat NZ tuh. Kebetulan Angoh ade kat umah, so kitorg kasik chance kat Angoh berbual-bual ngn adik hem. Aikin of kos la ske menyibuk & menyampuk.


aikin yg ske bebeno menyibuk..:))


angoh khusyuk layan tenet; aikin-no comment :))


Seb bek zaman skrg nih dah ade mende alah yg name internet nih. Boleh la nak chatting ber'webcam', nganto email, share gambo laju2, conference 24/7. Kalo dulu? Mase tahun 80an, ade ke? Maybe dah ade kot kat oversea, cume kat Malaysia lembap sket kot. Hem pon bukan tau pape time tuh. Papa pergi Jepun time tuh, mane hem sefamily nak tau dah arrived ke blom? Selamat ke x? Camner keadaan kat sane? Tak ade ok..tak ade. Kat umah time tuh mmg Papa x psg telefon. Hem sendrik pon xtau rupenye boleh pasang telefon dlm umah, igtkan kena keluar carik public phone..heh heh heh. Tau2, Papa dah selamat sampai kat M'sia.

Mase hem darjah 2 dulu, hem sekolah Assunta Convent, jd tiap hari Rabu ade perjumpaan kelab. Hem join kelab komputer (x agak2 ye puan2). Hem mmg suke mencuba mende yg hem sendrik mengaku hem takot nak usik kibod komputer (tuh la, blagak sgt..wakaka). Tika ini, hem rase belom wujud "MOUSE", semua manual tekan2 butang. Tapi hem cukop terer men game, mende ape ntah name game tuh, yg bentuk smiley mkn buah2. Time nih, smiley itu diajar utk mkn mende2 sihat ye. X mcm skrg, hantu pon dia rakus meratah. Betapa majunya teknologi sampai byk unsur negatif yg diselitkan tanpa kite sendrik sedar. Psikologi la nih.

Sekarang nih, bersyukur la ngn kemudahan yg ade. Xde la membara sgt rindu nak jumpe adek2 kakop kat NZ, Aussie, France, US, Mesir & rate2 la...kan? Kan? Kan? Kakop tau, u all rindu kat kakop beriban2 lemon (perasan x menyusahkan org).



Pape pon,

SALAM MAAL HIJRAH 1430

Semoga kita dapat menghijrahkan diri ke arah redha-NYA. Insya Allah.





sambutlah menantu itu

Petang kelmarin, pas hem blk kije, hem ikut PaMa ngn mak sdare hem (Angoh) pegi kenduri kawen Pak Sepupu hem yang bongsu (Ayoh Su Mat). Ekceli, sambut menantu. MeMeriah gile even time tuh dah kul 4ptg. Makin ramai yang datang. Awan mendung makin gelap. Sambil2 makan, bile dah lame x jupe, byk ler citer cik Kiah oiii....Sudah makan pon, x abis lagi citernye. Makin berjela2 citernye, sampai hujan turun x renti2 pon, makin panas gosip diorg aku cakap kat ko cik Senah....

Malas nak citer pjg, layan gambo je la ye...:)


hem, ma & angoh : kebetulan ikot tema-kaler kunen



barisan pak & mak spupu



mok su baru & birasnya



aku yg malas berdiri nak snapped pics pengantin



kenalkan tok sdare hem : tok de nah



hancur meja pengantin ngn sdare-mare



gamat wa cakap lu



hem dgr bunyik cam pasar ikan je..pot..pet..pot..pet..


Anyway,
Selamat Pengantin Baru
buat
En.Mohd Zainal a.k.a Ayoh Su Mat & Puan Azimah a.k.a Mok Su
SEMOGA BERBAHAGIA KE AKHIR HAYAT, INSYA ALLAH.

Saturday, December 27, 2008

n.a.a.m




Gelagat anak2 sdare hem. Baru 4org, tapi dah cukop peningkan kepala Wan Ma. Tok Pa cool je tp kadang hangin jgk kalo xkena kat mata dia. Huhuhu. Hem pon kekadang stress jgk ngn prangai diorang nih, tapi budak2 kan, bese ler. Hem dulu pon mcm tuh jgk, tp dlm kondisi yg berbeza-TERAMAT BERBEZA-. Bukan reti base pon kalo diarah wat pape xcept yg Kakak(Nurul) & Abang(Adam), makin dilarang makin dibuat. Pape pon, diorg ler penghibur kat umah. Kalo xde, kat umah tinggal la Papa, Mama, hem & adik bongsu hem. Sunyi dowh.

So my dear sis, angin rajen tgh memuncak nih, kakop uploaded la vid anak2 sdare u yg mcm2 ragam nih. Kakop xbleh blah ngn dak kecik idung penyek (Majidah)(wat hal sendrik). Aikin cam bese la kan..menggentel. Enjoy!!

Camner ngn lagu the sound of animals fighting-the heretic tuh? Hebat kan?

Aikin's habit

Amende la yang Aikin duk wat sambil menyusu nih?


Mata perlu fokus pada televisyen


Kemana pulak tangan dia tuh?



Amik kau, habit yg sukar dikikis : MENGGENTEL TELINGA

Xkesah la telinga sape, janji ia adalah telinga. Telinga adik dia pon dia gentel. Seb bek bukan telinga kambing ke, lembu ke - abnormal plak dimata org-

From Ipoh With Love

Lepas jer balik dari Parit, terus ke hotel, x singgah mane2 dah. Hari dah lewat malam, kedai mane la yg nak berniaga. So, hem trus mandi, iron baju, packing barang seme psl esok pagi2 lagi nak bertolak ke Cameron. Mama kate, esok sharp jam 7pg terus turon cafe, takot berebut cam pagi tadi.

Dah beres packing barang, hem pon layan tv, last2 tv layan hem. Hem x tau sape yg switched offkan. Hem sakit mate sbenonye start dr hari pertama bermalam kat situ, xtau berpunca dr amende. X gatal, tp pedih, slalu berair & wat hem x tahan bertahik ok! Tapi bile siang ok jer, xde plak nak kuar tahik2 nih, malam jer dia bz hasilkan kerjatangan. Bangun pagi, mate x leh nak celik sebelah. Tenyeh & gentel2 jer la tahik mate tuh...syok woooo...hahahaha!!

pic mate merah terpaksa dibekukan..heh heh heh

Esoknye, jam 6pg hem bgn mandi, solat, bersiap & simpan barang seme dlm bonet. Nak check out jap lg senang citer, pastu mane nak berlumba ngn guest laen berebut makanan kat cafe. Heh heh heh.


anak2 spupu hem: murfikah, mirza & muis


jgn terpedaya ngn pic nih..:P

Para peserta kursus dah balik umah memasing kot, psl x sesak. Dan menunye, as well, hem x terkujat pon kau, mee goreng, roti telur, cekodok(hem rase yg semlm kot psl itam pelik je), bubur, buah tetap tembikai (jimat) ngn honey dew, roti, teh, kopi & sky juice.

Hem duduk sebelah Papa, slow je hem bisik,
"Malas dah nak bangun psl xtau nak pilih ndape lg nak makan."
"Ye r. Xde pilihan makanan langsung. Papa banned dah hotel nih."

Mama pulak duk pertikai,"Selama aku makan kat hotel, kat sini la paling teruk skali. Seri Malaysia kat Rompin dop gini. Hotel yang x glemer cam Adamson pon x mcm nih. Aku dop mari doh tido sini." Amik kau, bile Ma hem dah cakap AKU2 tuh, mcm biase la-HOT-


Perut dah kenyang, Alhamdulillah. Seblom bertolak ke Cameron, posing dulu luar hotel. Tapi pit stop kat Simpang Pulai jap, tggu Ayah De's F.


hem & Mama


nak snapped pic Papa tp Mama plak menyelit


adik2 hem : pi & yaya

Friday, December 26, 2008

From Parit With Love

Kan aku nak citer psl awal2 holiday aku camner kan? Jadi begini ler al-kesahnye....



perasaan teruja ye puan2....



posed b4 ZzzZzzz..( hodoh rupe aku tido...ade aku kesah?)

Bertolak dalam jam 7.30pg. Banyak jugak la pit stop kitorg. Konvoi 3 buah kete. Solat jamak & lunch kat Tapah. Ramai betul orang yg akad nikah kat Masjid Tapah nih.


kat Tapah

Sampai Ipoh dalam jam 4ptg terlebih sket. Check in kat Hotel Seri Malaysia (dah booked). Mak sdare aku, Che De bermalam kat umah sdare dia kat Batu Gajah.

Dah angkut seme, betul2kan urat saraf memasing. Lepas solat, seme melepak atas katil sambil tgk National Geographic (xde channel best..sial). Papa kuar ngn Ayah Chik pegi beli makanan. Yang lain malas kuar, duk dlm bilik tgk tv lg best (kate mu).

Esok pagi2 lagi, dlm jam 7.30pg, kitorg pegi bekpes. Aku nih dah angan2 nak makan macam2. Ye la kan...hotel..nak makan ape...makannnnnnnnnnnnnnnn laaaaa....

Aku masuk jer cafe dia. Ramainye umat. Aku pon tgk amende yg ade TAPI xde mende yg ade. WTF...xde pilihan makanan pon. Nasik goreng, sosej, scrambles eggs, cekodok, buah tembikai jer, bubur, teh, kopi, roti & sky juice (slalu ade jus tp hotel nih xde ok!). Hapekemende jenis hotel mcm nih? Dah ler sesak sebab campurkan guest ngn peserta yg menghadiri kursus yg bermalam kat situ. Aku x pernah plak jumpe hotel yg campur-adukkan makanan peserta kursus ngn guest nih. CHE BEK betul. Nak makan pon xde mood, aku pon amik cekodok sepinggan & bungkus. Wat bekal ODW nak g Parit jap lg. Heh heh heh.



papa : kaki pecut



pakailah tali pinggang keledar..lalalala

ODW to Parit. Siap lagi membuta. Cover bangun awal beb. Bertolak awal pasal, mak sdare aku Che Nah tolong buatkan wajik. Oh..ye, sbenonye bukan holiday mane pon tp aku tetap nak panggil holiday...kazen aku, Neng kawen. Same umor ngn aku. Huhuhu. Bile aku nak kawen nih? Hahaha...rileks r Tem..lalalala....


harus posing dulu ngn pengantin kan....



Neng & Che Su n anak dia, Naqibah



turn mak2 sdare, pupu-papat runtuhkan pelamin



xde sape yg ADE BRAN nak suk atas kusi pelamin tuh



atas dr kiri : Che Nah, Che Su, Che De & Mama, dak kecik cucu sdare diorg la...



ada tugas memasing TAPI makan gaji buta nih...



lalalalala....kami yg cantep



kazen baru aku dan ma in law



pic kanan tuh, special posed tuk aku jer..lalalala

Mama's planned : siap sanding, tamat majlis Walimatul Urus nih, kitorg seme (Papa's F, Ayah Chik's F & Ayah De's F)nak blah pegi Kuala Kangsar.



bosan tggu malam..tepi jalan beso nih


sawan gambo ngn pupu-papat


kanan: aku n darwish belakang akim penyebuk; kiri: zarul a.k.a bapa tunggal



kepuasan!!


Ayah De pon nak jugak..amik



B4 masok kete..last posed dr kaum-kerabat hem...:D

TAPI Mama yg rancang, ALLAH tentukan. Tuan umah merangkap mak sdare aku a.k.a Che Ros suruh tunggu sampai makan malam karang psl dia dah order makanan. ADUIIII!!! Dah ler aku sefamily datang sehelai sepinggang. Jadi aku mmg SEPUAS HATI la melaram baju kurong dari pagi sampai balik hotel jam 11mlm. Dalam masam2 manis aku nih, ramai jugak yg sudi peluk aku. Wakaka...perasan!

Selamat Pengantin Baru utk Jannatul Adnin & Firdaus, semoga berbahagia & kekal ke akhir hayat. Insya Allah. Aminnnnn...:)