BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, August 22, 2009

Perhentian

Dah lama hem x hapdet blog. Bz memanjang & mood untuk mengarang membuak2 tapi habit malas melebihi mood. So let's get the fingers started.


anak sape la yg terkangkang2 tuh..haish!

Awal bulan bebaru nih on 6th August, hem bercuti ke Pulau Perhentian. For the 1st time of my life as org ganu berjaya menjejakkan kaki kat pulau. Hahaha. Vacation before fasting month, amat best & experience-priceless.


me n husaini de driver :)

Hem bertolak jam 3pagi dari Kemaman. Konvoi 4 buah kete seramai 13 org (4perempuan & others lelaki). Sampai kat jeti Kuala Besut jam 7.30pg. Yang sampai dulu kete Husaini & Andi. Kete Abam Zuree & Syukri kemudian smpi sebab kes Abam Zuree hilang hp waktu berhenti nak bekpes kat KT. So, kitorg berlepas dulu ke pulau sbb nak booked chalet. Kitorg stayed kat Moonlight area Perhentian Kecil. Ekceli kalo ikot pengalaman org2 yg biasa ke sana, Perhentian Kecil lg cantek dr Perhentian Besar. Hem ikot jer...

view dr blakang chalet kitorang menginap-chanteque

Sampai kat Moonlight, chalet penuh. So kena tggu tourists len checkout. Yg sbeno2nya, hem x bwk cash lebih. Hem lupa nak withdrawal, try meps kat bank2 len seme xbleh. Hampeh, time nih ler offline la..ape laa..haish!! Seb bek Aja & Husaini bwk cash lebih..heh heh heh..Alhamdulillah...selamat2.

Boleh jer chalet, 1st xtvt, tido la. Org smpi pulau pergi menyelam, hem cover tido lg sbb tido dlm kete tidak enak walopom lena semcm. Pasang DVD pon x jalan mate nak layan. Petang br layan menyelam.

Malam, pergi makan ramai2, seme mata tertumpu kat hem psl hem pki kaen batik ngn t-shirt. Huh! hellow, haruslah berkaen batik di pulau, br nmpk mcm org pulau. Hahaha. pastu blk chalet layan Pictionary. 2 teams; Abam Zuree & Along. Hem, Sheera & Husaini team Abam Zuree. Aja, Syakir, Aizzat team Along. Mau runtuh chalet gara2 mainan nih. Dapat sms dr Sheikh, "Dapat ikan yu besar." Memasing berlari kalah lari pecut 100m utk olimpik. Seb bek hem x pakai kaen batik time nih, mau wat free show x pepasal. Really amazed la, walopon bukan ikan yu yg besar, tp gila teruja psl bleh tgk dpn mata & sentuh sisik dia. Nampak mcm licin, tp tak. Abam Zuree lepaskan balik ikan tuh, then balik chalet sambung blk maen maenan tuh. Team hem kalah. Haish!! Xpe, esok bleh revenge.


b4 snorkelling harus diisi perutnya...:P


nmpk sgt hem ngn syukri yg xcited pegi dulu..wakaka!!


abam zuree, sheera & syakir-team last


geng2 dayak laut..haish!!


sheikh & aizat...de afromen


s.m.i.l.e.s

Esok pagi2 lagi, Sheera & Ermi syok lg layan tido, Hem ngn Aja dah get redi. Pegi bekpes & tggu diorg utk xtvt snorkelling. Kitorg booked dgn bro (Harun & Rastaman) yg prnh incharged geng2 lame pegi pulau 2bln lepas. Mmg sporting & rela suh geng diorg yg laen bwkkan geng2 mat leh yg smpi dl dr kitorg sbb nak hangkut kitorg yg sememangnye heppenim pah ceros. Fee yg patot kitorg bayar RM55, pastu mintak kurang RM5, last2 dapat RM35 je sbb ada 1 point, diorg tak bleh bwk sbb anak2 penyu sdg menetas. So, xmo ganggu la habitat natam nih.


along & husaini..model botpisang..wakaka!!


kenangan bersama model botpisang..cait!!


let me introduced our boatmen : rastaman


& harun raja ali - uols mmg best!!

1st point ; CORAL : Memang cantek even byk corals yg dah nak mati. Pantang betul hem tgk ade divers yg pijak corals nih. Pandai menyelam tp bodoh. Hem akui mmg x pandai menyelam, menimbul pandai laaa..hahaha!! Awal2 lg hem dah wat akalam, salah pegi bot org laen, seb bek tak naek lagi...wakaka!!


team harun


team rastaman

2nd point ; SHARK POINT : Syakir kate shark kecik2 jer, besar lengan. Hem mula xmo turon, tp bile pikirkan balik bile lg nak sampai kat sini, terus turon. Menyelam sengsorg. Yang laen xtau ke mane. Dalam hati nih takut jgk sbb pikirkan mcm2 benda negatif. Mula lah filem jaws duk reviewed dlm pale otak. Hampeh. Hem jumpa 2 ekor je shark. Natam nih suka suk kat gelap2 eh? Hem bile smpi tmpt gelap nih jd cuak pastu jupe plak ngn natam nih. Seram2, kaki nak kayuh jd cramped. Sumpah, cramped kaki hem. Nak menangis jer time tuh. Yang laen xtau duk menyelam kat mane. Hanjim mu Syakir kate besar lengan, hem jumpa besar anak sdare hem.

3rd point ; TURTLE POINT : Memang best. Penyu maen bwh bot jer, tp kalo kejar nak pergi dekat....maaf la ye, so far..so goodbye..punya lah laju natam nih berenang. Hem turon selam ringan2 jer, pikirkan kaki yg cramped. Hem pulak yg jd penyu. Hahaha!!


muke menahan lapo & dahaga


hem dah bosan time nih..huh!


citerama

Berhenti makan kat area mane pon hem xtau, janji ade tempat makan & buang air. Gile kau, hem xde la nak buang air ke hape time menyelam. Pasalnye, hem prnh tonton Discovery Channel psl jaws akan aim & attack org melalui air kencing. So, xde bran la hem nak kencing merate2 nih. PaMa hem x ajar anak2 dia wat perkara x senonoh mcm tuh ok.

Scenes kat bawah nih mmg xleh blah, naek jer bot, rastaman mintak tolong tarikkan sauh. Hem tawar diri pegi tarik, skali...KEBOOOOMMMM...DUSHHH...hem jatuh bot..hampeh!!


b4 jatuh nih, posing dulu...:P


time nih dah jatuh, uols tgk muke sengsorg duk gelak..haish!!


sile berikan posed terbaek sesudah jatuh,,wakakaka!!..tetap cun..lalalala

Selesai makan & rehat jap, pegi kat area air bukit. Hem x pergi pon, layan perasaan atas bot & berenang dekat2 bot jer. Punya lah jaoh parked bot, x kose nak berenang pegi bay psl rugi la tenaga waktu makan td. Harus berkira ok, sebab hem x bwk cash..hahaha, xde la malas nak ke sana sebab Andi kata air mcm kering jer. Dah lepak kat situ 1/2 jam, bertolak pulang.


hem berenang kuak lentang dekat ngn area bot, gile jaoh nak suh hem berenang pegi kat darat sana...haish!!

Sampai kat chalet, really2 exhausted, pape pon kena bersih diri. Sudahnye hem tido smpi xtau jam brp. Terkejut dr tido pon sebab lapar, haish..mintak diisi. Hem, Aja & Sheera pegi makan, tgglkan Ermi yg exhausted melebihi had kat dlm bilik sengsorg. Lepak & makan smbl tgk Mat2 & Minah Leh wat show hape ntah. B O R I N G!!


mlm2, xleh tido..hem suggest pegi sini...keh keh keh

Balik bilik, tgk Andi tgh layan Ermi yg x sehat. Kitorg smbg maen Pictionary yg semlm psl team hem kalah kan, haruslah revenge. Dan time nih la mcm2 drama berlaku. Pictionary x dpt diteruskan. Semua layan tido, yg xbleh tido pegi merambu tepi pantai layan perasaan. Hem tido jam 4pg. Mane x lewat, dah membuta petang td brp lame. Esok nak balik, kemas x lagi.


andi & ermi de penglipulara

Esok pagi, mmg hem x sedar ke diri tido. Orang laen seme bz packed barang, pegi mandi & mcm2. Seb bek hem xde la nak bwk habit duk dlm toilet lame2 & nyanyi2 sambil mandi. Seme kena pantas, cekap & amanah. Tak sempat nak bekpes kat situ. Aktiviti kat jeti selepas smpi dr pulau;

pegi kat parked kete > ermi naek semput lg skali > andi, ermi & fesal (teori buah duku) pegi klinik > yg len pegi kdi souvenirs > bekpes > konvoi 3 buah kete > andi konvoi sebuah dia jer > husaini bwk kete mcm org hilang akal > hem x bleh tido walopom mate mengantuk gile > jam 2ptg smpi Kemaman > lepak Hepem jap > balik umah > amin. Pendek citer, thn depan kena pegi lagi skali.

Sunday, July 12, 2009

p.i.c.n.i.c

2,3 menjak nih, hem rase berat badan hem makin naik. Semua baju ketat, seluar apetah lg. Tapi saiz pakaian dalam tetap tak berganjak (seb bek). Dah la mahal mende alah nih...lalalala.

Camner hem bleh perasan? Baju yang hem pakai sebelum nih longgar, terdapat kesan ketat di bahagian2 tertentu, tapi hem tetap pakai..wakakaka

Ok..berbalik pada penghapdetan belog yg sbenonye. Bebaru nih hem pegi picnic ngn families Enche Amad Apis merangkap suami Puan Piza kat Pantai Teluk Kalong. Menu yg cukop simple, mihun goreng, nuggets & air surprise dari Ma. Before pegi picnic nih, we ols baru smpi dari Kuantan.




see..betapakurus gemuknya hem..lalala


cuba cari benda tersembunyi


skrg we ols x gile bergambar mcm dulu..lalala


letih nak mampos sbenonye nih..huhuhu

Monday, July 6, 2009

The Show

On 25th yg lepas, hem turon Kuantan tonton wayang. Menonton secara berjemaah (14 org) . Bese ler, seme kipas susah mati Transformers dr kecik. Hem ngn Aja turon kemudian psl balik kije lambat sket. Tiket wayang jam 9.40mlm, sempat ler.

Aktiviti lepas tengok Transformers. Kitorang lepak kat mcD TC, mcm2 ler komen psl filem nih. Bajet sengsorg mcm Maikel Bey..huhuhu. Sejam pastu, konvoi berjemaah...amin.



owh manesnya..manesnya senyuman hem..hahaha!!


abg zuree semangat memberi motivasi..kah kah kah!!


xbleh blah muke amir time nih...

Dan 3rd bebaru nih, hem pegi tonton lg skali. Seb bek ade reserve tiket yg org tak tuntut. Nih seme akalan Aja. Oleh kerana dah tengok filem nih, ntah camner time klimaks, hem dah tido ngn lena...duh!

Wednesday, July 1, 2009

Mari mengaji


A . M . M...Dam...A . M . M...Dam...Adam..hahaha


Bebaru nih, hem nonton TV ngn Adam, citer Bystanders. Ye la, tenet kena potong jap baru terhegeh2 cari TV. Oleh kerana citer tuh berkisar pembunuhan, Adam pon menunjukkan ke'terer'an dia mengeja.

N . A . H....Noh....N . A . H....Noh, BUNOH.

Hem terdiam. Malas nak menegur, karang tak pasal2 jadi bala.

Kalo suruh dia eja nama sendrik, lagi la menyakitkan hati.

Hem : Adam, eja nama Adam camner?
Adam : Nama panjang ke nama pendek?
Hem : Ikut ler, nama panjang pon boleh.
Adam : Nama panjang kita tak tau. TERUS BLAH.

DUH!!

Tuesday, June 30, 2009

alapek tikas

Ilek r, baru 2 bln tak bayar bil tenet, dah bising2.
Dah call sana, call sini. Tak bleh tgk hem bersenang-lenang sket?
Baru nak hitamkan sket carta bil tenet yg tak pernah delayed, dah gelabah.
Hem sengaja tak bayar sebab malas nak menunggu. Bleh?

Ilek r, Transformers blom kuar panggung, dah booked tiket.

Baru nak hilangkan kebas di punggung lepas tgk citer tu, dah start komen.
Dah tajuk pon Transformers, haruslah robot yg jadi bahan utama. Bukan kesah seorg anak yg duka nestapa kerana ibunya batuk seorg lelaki yg transformed ke wanita @ sebaliknya. Nak bising2 psl semenye guna teknik dlm komputer, sistem kejadah dan segala, memang ler pon kena guna teknologi tuh, sebab realiti dlm hidup takdenye, kete2 fiat, alfa romeo model 60an tetiba bertukar menjadi merc c200 @ bmw 3 series kecuali uols jual kete lama tuh, angkat yang baru dikedai.

Ape kes ni?
Manusia hidup tak pernah puas, dah mati....baru puas...AGAKNYA!


p/s:kete enche papa toyota corolla yg dah dijual xde plak bertukar jd camry kalo selisih..hurmmmmm...tetiba tingat bumblebee bertukar wajah.
-------------------------------------------------------------------------------
-------------------
Pagi tadi hem dilantik sebagai salah seorg panel utk sesi temuduga kat kompeni hem bekerja. Dari 6 yang dipanggil, 4 jer yg sudi datang.

Tak terfikir ke budak2 zaman skrg, kije susah nak cari?
Tak terfikir ke budak2 zaman skrg, ekonomi kurang stabil?
Tak terfikir ke budak2 zaman skrg, taraf hidup makin tinggi?
Tak terfikir ke budak2 zaman skrg, smpi bile nak berkhidmat ngn MAS?
Tak terfikir ke budak2 zaman skrg, masa depan uols?
Tak terfikir ke budak2 zaman skrg, rezeki x dtg bergolek?
Tak terfikir ke budak2 zaman skrg, tanggungjawab bile dewasa?



Sungguh pelik bin ajaib, ada tawaran tapi ditolak mentah2.

Dari 4 yg sudi datang, apesal
sorg je hem nmpk berkaliber? DUH!!

Wednesday, June 17, 2009

"panas...panas...,"kata ifa raziah

"Kak, dah habis ke bath towel? Tak hantar ke camner? Saya cari dlm almari xde satu pon", nada si Kurang Ajar sedikit tggi dr volume biasa.

"Eh! Hantar jer td. Ada dlm almari". Pandang ke arah hem.
"Tak hantar ke Kak?", hem dlm nada confused.

"Hantar, ade dlm almari tuh". Gelisah.
"Takpe, Kak pegi tgk ade ke tak?", hem berkata untuk menyapu jubo ambil hati si Kurang Ajar sambil memaki didlm hati.

"Saya dah cari td. Dah 2 minggu tak ade nih. Jgn smpi saya bwk ke pihak atasan baru nak ambil tindakan!", nada semakin tggi dan lebih ke arah mak bapak tak ajar cara sopan-santun. Kemudian terus blah ke pantri.

"Huh!" Hem menjeling ke kepala separa botak si Kurang Ajar.
"Jangan layan Kak, biar dia. Jgn cara", kata sikret admirer hem dlm nada berbisik pd anak buah hem. sejuk hati hem..auwww

Hem cukop tersentap sbenonye. Hem tak kesah kalo nak tegur kesalahan, beri arahan @ apa saje kat anak buah hem. Tapi, tak pandai ke nak kuarkan intonasi mengikut keadaan? Jangan hentam keromo je.

Kemane hilang budibahasa? Jgn pikir u pangkat tggi, u boleh suke hati nak naikkan nada suara sedangkan mendenye cukop remeh. Perkataan TOLONG cukop mudah. Dari pra sekolah hingga universiti, takkan u tak diajar perkataan TOLONG? BODOH BEBENAR!!

Tak perlu nak susun ayat berjela2 kerana nak minta bath towel. Bagitau je la mcm nih, "Kak, minta tolong hantarkan bath towel, saya tgk takde dlm almari." Kan mudah. Tak perlu nak naikkan nada suara, tak perlu ambil perhatian org ramai yg tiba2 terdiam smbl mata tertumpu tepat pd mangsa & tak perlu nak tunjuk kuasa veto u.

Sekarang hem dah hilang respect ngn si Kurang Ajar. Walaupun muda dan berkuasa veto, tapi kalo tak pandai nak hormat org tua yg bekerja mengikut jari telunjuk, TAKDE MAKNENYE kuasa veto uols tuh. Hem sendrik, position as ketua unit, masih berfikir panjang kiranya nak bagi arahan untuk anak buah hem yg lebih tua.

Pada si Kurang Ajar, kalo nak suruh org hormat pd kita, kita sendr
ik kena pndi hormat org. Anak buah u pon tak hormat u, berbunyi dibelakang u, hah! ape cer?. Tinggi manepon pangkat u, banyak mane pon harta u, tuh seme pinjaman dan nikmat dunia. Jangan nak tindas org dibawah, sebab kita tak tau amende yg akan terjadi akan datang. U ada anak bini, u kena pikir, nanti anak2 u takkan semua akan berjaya mcm u. Kiranya berjaya, Alhamdulillah. Tapi walau sebahagia manapun kehidupan u, tak mustahil Allah tarik sekelip mata. TITIK.


menikmati wajah mu lg best dr si Kurang Ajar..huhuhu

p/s:pd enche A*****, makaseh kerna memahami..;)

Monday, June 15, 2009

kami dah pulang, mak buat cucur.....

Pulang dr membeli durian di bandar, tiba2...

sebuah UFO telah mendarat ditepi jalan. Tetapi tiada seorang pon pemandu jalanraya yg amik peduli akan UFO tersebut. Apetah lagi pasukan bomba yg tggl tidak jaoh dr situ.

Tiap kali ia mendarat, ia pasti bercakap melalui kelip2 neon yg diatur secara analog @ tagalog @ bukulog @ lebih tepat lagi sistem, sistem mungkin. Maksud hem secara lebih detail ialah, pemandu jlnraya pasti akan perasan kalo tiapkali melalui pintu gerbang akan ade ayat, "Berhati2 dijalanraya, igtlah org yg tersayang."(kat mane2 pon ade sbenonye dan ske ati uols la nak pggl ape mende alah tuh)

Dulu...dulu laa...waktu kemunculan UFO, ade yg terpegun, berbangga, malah ade yg tersunggung dijalanraya sebab kagum ngn mende alah nih. Tapi...tapi laa... ade jgk yg rase nak tembak ketua UFO tuh atau dlm ayat mudah, bom dan hapuskan bukti.

Sayang 300juta (rege stadium runtuh nih) kali sayang, sekarang nih, pemandu jalanraya pon x amik pusing akan kehadiran UFO tersebut except warga asing yg menyerupai makhluk asing. Cara percakapan pon dah kurang jelas, bintik2 jer hem nampak. Nak runtuh jgk agaknya.

Nak tgk camner rupe UFO tuh?







kemunculan UFO yg mendebarkan...dup dap..dup dap...





X nampak eh? Kabur?


amende yg dicarutkan tuh?





Camni - lah Coca-Cola UFO


ooo..dia bilang,"kecik2 xmo mampos, doh beso nyusoh kokram."..hahaha!!

Friday, June 12, 2009

Jiddah Dear

Nurul Majidah @ Jiddah, anak sedare hem no 4, byk sunggoh akalan. Nih aktiviti sampingan bile bertemu dgn botol bedak. Hem tgh kemas almari baju, tetiba makhluk asing nih masuk bilik dengan senang hati tanpa menunjukkan rasa bersalah. Duh!



Time nih, dia tgh bekpes ngn buah naga sambil nonton kartun. Tak makan pape lagi dah pelahap ngn buah. Abis je makan, mintak lg kat dapur, tak cukop. Duh! Hem x paham amende yg best ngn buah naga nih. Tak de la pulak rasenye...hurmmm...




Yang nih pulak, tgh syok melayan makan durian. Tak kasik hem amik pics dia tgh makan. Marah psl x leh nak fokus kat durian. La nih dah pandai pegang sendiri, dulu ibunya yg kena pegang ulas durian, dia nganga jer mintak suapkan. Pasal pe? Pasalnya dia geli nak pegang ulas durian sebab lembik. Hahaha!!



Sekarang nih, dia mengikuti fesyen Superman. Pantang jupe underwear gini ler jadinya. Dia yg pakai sendiri, xyah org yg pakaikan.Kalo suruh org pakaikan, xkan ade org nak melayan. Sekian.